5 moučníků, které hravě zvládnete připravit za 30 minut

Pečete rádi?

Navíc jsem si řekla, že byste si možná, v této nelehké době, chtěli přečíst i něco jiného, než kolik lidí je už nakažených. Já sama jsem si chvilku odpočinula od šití roušek a sepsala pro Vás tento článek.

Je nutné si zachovat zdravý rozum a pozitivní mysl. A proč si k tomu i trochu nezamlsat 🙂

Jak jste na tom vy?

Peču sice ráda, ale zase tím nerada trávím celé dopoledne. Proto jsem pro Vás připravila 5 jednoduchých moučníků, které zvládnete i s pečením připravit do 30 minut. Všechny jsou u nás v rodině velmi oblíbené. Navíc jsou snadné na přípravu, rychle hotové a ze surovin, které mám běžně doma.

Tak si pojďme společně zpříjemnit tento ne zrovna klidný čas a trošku si obalit nervy.

Štrůdl s jablky

Tento štrůdl peču hlavně na podzim, když je spousta jablíček, ale už jsem ho připravovala i s makovou nebo tvarohovou náplní a byl taky bezva. Těsto je jen ze 3 surovin, a navíc bez cukru. Skvěle se s ním pracuje.

Potřebujeme:

  • 1 máslo nebo hera
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 malý bílý jogurt
  • 10 jablíček
  • skořice

Z másla, mouky a jogurtu vypracujeme těsto a dáme na chvíli odležet do lednice. Mezitím si očistíme a nastrouháme jablka, která ochutíme lžící skořice a případně dosladíme.

Těsto rozdělíme na 3 části. Každou část vyválíme, poklademe jablky a zabalíme. Přeneseme na plech, který máme vyložený pečícím papírem.

Pokud máme jablka hodně šťavnatá můžeme na těsto dát piškoty a teprve na ně jablka. Piškoty přebytečnou šťávu vpijí. Štrůdl dáváme na plech vždy skladem dolů!

Pečeme asi 25 minut při 180°C. Krájíme až štrůdl vychladne.

Perník na plech

Tato perníková buchta patří mezi mé oblíbence, a to nejenom v zimním období.  K tomuto receptu nepotřebujete ani váhu, vše se odměřuje na hrnečky. Já používám hrnek o objemu 250 ml, ale záleží na velikosti plechu, na kterém budete perník péct. Navíc je opravdu snadná a hravě ji zvládnou začátečníci. Plech mám o rozměrech 25 x 30 cm.

Potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky příp. obyčejné hladké
  • 3/4 hrnku mletého cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva a vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • na potření meruňkovou či jinou marmeládu

Všechny suroviny smícháme a těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pokud budete chtít plech vyložit pečícím papírem, nejprve papír smuchlejte v ruce a namočte, lépe se přizpůsobí tvaru plechu. Pečeme na 170° C asi 25 minut. Necháme vychladnout a perník potřeme domácí meruňkovou marmeládou.

Když chceme perník ještě vylepšit můžeme rozpustit ve vodní lázni tyčinku ledových kaštanů a pocákat čokoládovou směsí marmeládu. Nakonec ozdobíme plátky kokosu.

Ovocný koláč

Tento ovocný koláč peču poměrně často. Je to takový univerzální koláč, který chutná všem, a navíc se skvěle hodí tehdy, pokud chceme zužitkovat zavařeninu nebo v létě čerstvé ovoce. Koláč na fotce jsem pekla z rynglí, ale skvělý je i s meruňkami jahodami nebo rybízem. Průměr formy mám 22 cm. Kdo si chce zkusit vypěstovat vlastní jahody a borůvky, tady najdete jak na to. A jde to i na balkoně :).

Potřebujeme:

  • 150 g hladké špaldové mouky příp. obyčejné hladké
  • 30 g kokosové mouky nebo polohrubé mouky
  • 3 lžíce meruňkové nebo jiné přesnídávky
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva a vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • máslo na vymazání formy
  • libovolné ovoce nebo zavařeninu

Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto vylijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Poté poklademe ovocem. Pečeme asi 30 minut při 170°C.

Mřížkový koláč

Mřížkový koláč je další osvědčená klasika, která nikdy nezklame. Navíc pokud se Vám povede hezká mřížka, vypadá koláč i moc pěkně.

Potřebujeme:

  • 300g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 180g mletého cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 100g másla nebo hery
  • Náplň
    tvaroh, povidla, marmeláda, zavařenina, čerstvé ovoce, mák apod.

Opět postup je velmi jednoduchý. Vypracujeme těsto a dáme ho na 15 minut vychladit do lednice. Mezitím si vymažeme formu a připravíme libovolnou náplň (tvaroh, povidla, zavařeninu, marmeládu, mák, čerstvé ovoce apod.).

Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta vmáčkneme do formy.

Teď přijde na řadu náplň. Tento koláč jsem dělala s tvarohovou náplní. Jinak úplně nejvíc miluji mřížkový koláč potřený marmeládou anebo jablečnou náplní.

Tu připravuji takto. Jablíčka nakrájím na kostky a podleji v hrnci trochou vody, dosladím dle potřeby a přidám trošku skořice. Vařím do změknutí jablíček a pak přidám asi 1 vrchovatou lžíci pudinkového prášku.

Ze zbylého těsta vytvoříme válečky a následně mřížku.

Pečeme při 180° C asi 25 minut.

Mugcake

Stalo se Vám někdy, že Vás honila mlsná, ale nechtělo se Vám péct koláč? Nebo jste byli doma sami, a přece si nebudete péct koláč jen pro sebe. I pro Vás mám řešení, které jsem objevila poměrně nedávno.

Je to mugcake, tedy koláč upečený v mikrovlnné troubě a je to porce tak akorát pro jednu osobu.

Cože? Taky jsem se na to dívala stejně divně Vy, ale světe div se opravdu se dá takto péct a byla to dobrota.

Potřebujeme:

  • 4 lžíce ovesné nebo špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička kakaa

Smícháte všechny suroviny na těsto a dáte do vymazaného hrnečku nebo misky. A teď už jen zapněte na 2 minuty mikrovlnku a je to. Pak už jen necháme mugcake vystydnout a vyklopíme. Sama jsem nevěřila, že to funguje, ale byla jsem mile překvapená.

Věřím, že alespoň jeden z těchto moučníků v nějaké obměně připravujete doma také, ale to je přece dobře. V jednoduchosti a ověřených receptech je pro mě to pravé kouzlo.

Jaký moučník, koláč či buchtu máte nejraději Vy?

Další užitečné rady a recepty sdílím na facebook fanpage Máma z gruntu, pro fanoušky zahradničení na balkoně i v zahradě je tu poté uzavřená skupina Zahradničíme na zahradě i bez ní.  Ráda Vás přivítám i tam.

Co možná nejpohodovější dny Vám ze srdce přeje

Veronika

 

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> , a
"Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.