Od semínka až na talíři: Pěstujeme a vaříme s dýní – 5 lahodných receptů na podzimní hody

Podzim je tady, a s ním je spojeno nejen pestrobarevné listí, ale i voňavé poklady našich zahrádek. Jedním typickým zástupcem je bezpochyby dýně.

Ale jak ji pěstovat, abychom si mohli užít nejen krásné dekorace, ale i skvělé pochoutky na talíři?

V tomto článku se společně podíváme na tajemství úspěšného pěstování dýní a objevíme, proč bychom měli tuto podzimní lahůdku začít zařazovat do našeho jídelníčku.

Těšte se na 5 oblíbených receptů, které vás přesvědčí, proč byste si měli dýně oblíbit nejen jako dekorační prvek, ale především jako skvělou surovinu a obohacení vašeho jídelníčku.

Dýně najdeme ve spoustě druhů, barev i tvarů.

Dýně se pěstují podobně jako cukety a mají i podobné nároky. Existuje široká škála druhů dýní, lišících se velikostí, barvou a chutí plodů, každý si jistě najde svou oblíbenou variantu.

Pěstování dýní je sice nenáročné, ale je důležité vzít v úvahu, že dýně jsou plazivé rostliny, které k úspěšnému růstu potřebují nejen dostatek živin, ale také prostoru.

Jak dýně pěstovat?

Semena dýní můžete vyset přímo do záhonu nebo si je i předpěstovat. Já osobně dýně předpěstovávám, ale sazenice sežene i na tržišti nebo v zahradnictví.

Proč dávám přednost předpěstování?

Jelikož se dýně na záhony vysazuje až v polovině května, dávám přednost předpěstování sazenic. Rostliny dýně vysadím na záhony, které se uvolní po sklizni špenátu nebo třeba ředkviček. Tento způsob mi dovolí mnohem lépe plánovat výsadbu i sklizeň a to i na menším prostoru.

Navíc pokud vás na záhonech trápí slimáci, zabráníte tomu, že slimáci zničí sotva klíčící semena. Více o tom, jak chránit úrodu bez použití chemie se dozvíte na webináři Jak zatočit se škůdci přírodní cestou.

Pokud zvolíte nákup či předpěstování sazenic, budete na připravený záhon vysazovat až v druhé polovině května. Vyhloubíte jamku a rostlinu zasadíte o něco hlouběji než byla v květináči. Můžete do jamky přihodit ještě lopatu kompostu a tím rostlině dopřát startovací dávku živin.

sazenice dýně hokaido připravená k výsadbě

Jaké jsou výhody přímého výsevu na záhon?

Přímý výsev do záhonu ušetří čas i prostor. Předpěstované sazenice si o něco hůře zvykají na chladnější počasí, to se sazenicím, které vzešly z přímého výsevu nestává.

Pokud se rozhodneme pro přímý výsev  (od poloviny dubna), vyhloubíme jamku cca 5 cm hlubokou a vložíme 1-2 semena. Zahrneme a zalijeme, semena vzejdou asi do 14 dnů. Poté je vhodné je chránit, jelikož mladé sazeničky chutnají slimákům. Jak svou zahrádku chránit proti škůdcům bez použití chemických prostředků se naučíte díky webináři Jak zatočit se škůdci přírodní cestou.

Dýně vysazujeme na dobře nahnojené záhony s dostatkem slunce. Počítejte s tím, že rostlina potřebuje dostatek místa a to asi 1x2m pro jednu rostlinu.

Můj typ

Dýni můžete vysadit i přímo na kompost, je ale třeba počítat s tím, že ho celý zaroste. Jako nám loňskou sezónu, kdy se semínka dýně objevily na kompostu zcela omylem.

Chcete se kromě dýní naučit pěstovat i dalších 20 plodin? Právě pro vás jsem sepsala e-book Pěstujeme na zahrádce, který vám pomůže pokud s pěstováním teprve začínáte.

Které odrůdy dýní můžete vyzkoušet?

Na světě jsou desítky druhů dýní. Všechny druhy dýní jsou jedlé, ale každý druh dýně musíte pěstovat zvlášť aby se vzájemně nekřížily.

Dýně hokaido

U nás je v posledních letech asi nejznámější červená hokkaido, přezdívané díky své chuti jako ,,kaštanová dýně“. Odrůda se vyznačuje vysokou kvalitou plodů o hmotnosti 1–2 kg. Pokud dodržíte pravidla skladování, můžete si klidně i po Vánocích dopřát čerstvou dýňovou polévku. Barevná odlišnost není to jediné, co dýně Hokkaido od sebe dělí. Kromě červené hokaido existuje i varianta zelené hokaido. Zelená odrůda je na rozdíl od červené více zploštělá a trochu žebernatá. Zelené plody jsou o něco větší, váží kolem tří kilogramů a mají sytě oranžovou dužinu. Hokaido dýně jsou jediné, které se před tepelnou úpravou nemusí loupat.

Dýně hokaido

Špagetová dýně

Špagetová dýně patří mezi dýně s většími plody, jejich obvyklá hmotnost je 2-3 kg. Má kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oranžovou barvu. Postupem dozrávání slupka tvrdne. Uvnitř je však zajímavá vláknitá dužnina, která po tepelné úpravě vypadá jako špagety, odtud její název.

Špagetová dýně

Žaludová dýně

Žaludová dýně velice neobvyklé plody, které připomínají tvarem spíše jahodu než dýni, váží 0,5–1 kg a jsou dlouhé zhruba 10–20 cm. V Americe si ji oblíbili pro její oříškovou chuť, u nás si svou oblibu teprve získává. Zahrádkáři pak ocení její skromnost. Roste totiž v keřích a nezabírá tak tolik místa jako ostatní dýně. Pozor však, oříšková chuť se při dlouhodobém skladování vytrácí.

Žaludová dýně

Máslová dýně

Máslová dýně má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny, řadí se tak mezi nejekonomičtější druhy, protože většinu z plodu tvoří dužnina, nikoliv semena.

Je velmi chutná a její dužina je pevná. Hodí se jak pro přípravu sladkých moučníků tak i pro slanou kuchyni. Při dobrém skladování vydrží až do jara.

Máslová dýně

Dýně velkoplodá goliáš

Velkoplodá dýně goliáš je dýně s hladkou oranžovou slupkou a jsou velmi vhodné k zavařování, k výrobě džemů, ale i jako potrava pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se však nehodí ke skladování, protože snáze uhnívají. S ohledem na vysokou hmotnost dýní (až 30 kg) je třeba počítat s vyšší náročností při sběru a následném zpracování.

Dýně goliáš

Sklizeň dýní

Dýně sklízíme až v jejich plné zralosti s vyjímkou dýně hokajdo, kterou můžeme sklízet průběžně.  Obecně lze říci, že sklizeň dýní začíná koncem srpna a končí koncem října. Pomocí několika málo triků můžete rychle zjistit, kdy máte vaše dýně sklízet.
 
Po ukončení růstové fáze dýně jsou stonky suché a dřevnaté. Pokud je stonek zcela dřevnatý, můžete dýni sklidit bez váhání. Další charakteristika, podle které můžete poznat zralost dýně, je výrazná barva. A dalším znamením zralosti dýně  je dutý zvuk, který uslyšíte, když na ni poklepete. Aby nedošlo k poškození této lahodné zeleniny, měly by být dýně v každém případě sklizeny do příchodu prvních mrazů. Proto je nesklízejte příliš pozdě! 

Dýně jsou k chorobám poměrně odolné, ale za horkého a suchého počasí je někdy může napadnout plíseň okurková. Rostliny špatně rostou a na listech se objevuje šedavý povlak. Prevencí je pravidelná zálivka a stále mírně vlhká půda, a samozřejmě i celkově dobrá kondice rostlin. V případě výskytu je třeba odstranit napadené listy. Lze zasáhnout fungicidy nebo přípravky na přírodní bázi.

Jako prevenci plísně vyzkoušejte domácí postřiky, jejichž výrobě a nejenom jí se věnuji v online kurzu Zahrádka bez chemie.

Z dýní si můžete uchovat semena pro příští sezónu. Samozřejmě se mohlo stát, že došlo ke křížení během opylení a semena ponesou jiné znaky něž původní rostlina, ale i tak to stojí za to. Stačí semena nechat oschnout a uschovat.

Vše zásadní o pěstování dýní ale i dalších 20 plodin najdete v e-booku Pěstujeme na zahrádce.

Dýně jako výživový elixír

Dýně, kromě svého nezaměnitelného podzimního kouzla, skrývá i bohatou paletu výživových benefitů, které nám mohou prospět v mnoha ohledech. Jsou nejen chutné, ale také nízkokalorické a plné klíčových živin. Obsahují vysoké množství beta-karotenu a vitamínu A, důležitého pro zdraví očí, pokožky a imunitního systému.

Dýně jsou rovněž skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a udržuje nás dlouho syté. Kromě toho obsahují vitamín C, draslík a železo, což nám dodává energii a podporuje celkovou vitalitu. Takže nejen že si na dýních pochutnáme, ale také dodáme našemu tělu klíčové živiny, které potřebujeme pro optimální fungování.

Co dobrého si z dýní připravit?

Teď, když jsme prozkoumali tajemství pěstování dýní a nasáli atmosféru podzimu, je čas se ponořit do vaření, pečení a mlsání. Představuji vám několik neodolatelných receptů, ve kterých hraje hlavní roli naše oblíbená dýně. Tyto netradiční recepty rozveselí vaše chuťové pohárky, ale přinesou do vaší kuchyně i nádech podzimní atmosféry. Připravte se na kulinářskou jízdu, která vaše chuťové buňky dostane do varu a ukáže vám proč je dýně více než jen sezónní ozdoba.“

Dýňové noky

Chutné dýňové noky, které vás okouzlí svou jednoduchostí a také barvou. Tento recept je tak snadný, že i ti, co do kuchyně nezavítají tak často, si s ním poradí. Navíc chutnají skvěle naslano i nasladko. Můj osobní typ je, připravit noky ve větším množství a ještě syrové je zamrazit. Později se vám taková zásoba bude hodit.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg dýně v syrovém stavu,
  • 750g polohrubé mouky,
  • 1 lžička soli.

Jak postupovat?

Oloupeme dýni, nakrájíme ji na kostky a necháme ji péct v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 30 minut. Pokud máte dýni hokkaido, loupat nemusíte a péct dejte rovnou i se slupkou.

Po upečení necháme dýni vychladnout a rozmixujeme na pyré. Postupně přidáme mouku, dokud nevznikne vláčné, nelepivé těsto. Nezapomeneme osolit.

Rozdělíme těsto na čtyři stejně velké části. Z každé části vytvoříme váleček, který nakrájíme na centimetrové kousky. Tyto kousky pak tvarujeme do kuliček, které rozmáčkneme vidličkou a vytvarujeme noky.

Noky vaříme ve slané vodě po dobu 2-3 minut, dokud nevyplavou na povrch.

S čím noky podávat?

Dýňové noky mají velmi široké využití a můžeme si na nich pochutnat naslano i nasladko nebo je použít jako přílohu.

Sladká verze je moje oblíbená. Hotové noky posypeme mákem s cukrem nebo namletými ořechy s cukrem. Pochutnali jsme si na ní nedávno a dětem i mě moc chutnaly. Oříšky a další dobroty jsem objednala na ochutnejorech.cz, koukněte a určitě si vyberete.

Slaná verze je taky zajímavá a to obvzlášť, když tyto noky přelijete šalvějovým máslem. To připravíte velmi snadno. Stačí rozpustit máslo, dát na pánev noky a pár snítek šalvěje a chvilku opéct na pánvi. Můžete si na nich pochutnat ve stejných receptech, jako kdyby jste měli klasické noky bramborové.

Pomazánka z pečené dýně

Pomazánka z pečené dýně je něco, co musíte vyzkoušet. Její příprava je snadná, ale výsledek stojí za to. Na kváskovém chlebu chutná naprosto skvěle. Chcete se kváskový chléb naučit péct? Ukážu vám, jak si s radostí a jednoduše upéct svůj kváskový chléb v online kurzu Upeč si svůj první kváskový chléb a jiné pečivo.

Co budete potřebovat?

  • 250g dýně hokkaido,
  • 1 ks červené cibule,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce tahini pasty,
  • špetka chilli,
  • špetka rozmarýnu,
  • 1 menší stroužek česneku,
  • sůl,
  • pepř.

Jak postupovat?

Začneme tím, že oloupete dýni, nakrájíme ji na pásy široké přibližně 1 cm a rovnoměrně je rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Dýni pokapejte olivovým oleje osolte.

Cibuli oloupejte a rozkrojte, přidáte ji k dýni. Plech dejte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte péct asi 40 minut.

Po upečení dýni i cibuli rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte tahini pastu, chilli, rozmarýn, 2 lžíce olivového oleje, česnek, a nakonec i sůl a pepř.

Já si na této pomazánce pochutnávám s čerstvým kváskovým chlebem, který naučím péct i vás, a to v online kurzu Upeč si svůj první kváskový chléb.

Dýňová muffiny s ořechy

Nevím jak u vás, ale u nás je všechno, co je ve formě na muffiny u dětí opravdu oblíbené. Navíc do tohoto receptu krásně propašujete pyré z dýně, které nejenom muffiny zvláční, ale dodá jim i svěží oranžovou barvu.

Můžete si na nich pochutnat jen tak nebo si je nazdobit krémem.

Co budete potřebovat?

  • 220g máslové dýně, 
  • 200g třtinového cukru,
  • 3 vejce,
  • 180g hladké mouky,
  • hrst nasekaných vlašských ořechů.
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • 100 ml oleje,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • skořicový cukr,
  • citronová kůra z jednoho citronu,
  • 80g zakysané smetany.

Jak postupovat?

Dýni oloupejte (použijete-li dýni Hokkaidó, loupat nemusíte), nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Poté rozmixujte na pyré.

V míse smíchejte sypké suroviny a postupně přidejte suroviny tekuté, nakonec přidejte dýňové pyré a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Těsto rozdělte do formiček na muffiny, které vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky. Každý muffin posypte trochou skořicového cukru. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 15 až 20 minut.

Před podáváním muffiny ozdobte lžící zakysané smetany.

Pokud nemáte rádi vlašské ořechy, můžete vyzkoušet přidat do těsta stejné množství nasekaných mandlí nebo kokosu. Jestli-že budete přidávat kokos, vynechejte skořici. Mandle, kokos i ořechy nakoupíte na ochutnejorech.cz

Dýňový chlebíček s vůní orientu

Tento recept propojuje výrazné aroma dýně s exotickými kořeněnými tóny. Tato lahodná pochoutka spojuje teplou atmosféru podzimních a vánočních dnů s exotickým nádechem Orientu. Pojďte společně se mnou ochutnat tuto pochoutku, kterou můžete oslavit tu nejúžasnější část roku!

Co budete potřebovat?

  • 220 g hladké mouky,
  • 340g dýňového pyré,
  • 120ml rostlinného oleje,
  • 60ml pomerančové šťávy,
  • 120g mandlových lupínků,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 2 vejce,
  • 200g třtinového cukru,
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku,
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru,
  • špetka soli.

Jak postupovat?

Začněte tím, že v míse vyšlehejte vejce a hnědý cukr dohromady do pěny, poté jemně vmíchejte dýňové pyré, olej a pomerančovou šťávu. V další míse promíchejte mouku, mandlové lupínky, jedlou sodu, skořici, hřebíček, zázvor a sůl. Do tekuté směsi po malých částech jemně zapracujte sypkou složku. Míchejte opravdu jemně, ale důkladně aby v těstě nebyly hrudky.

Můžete část hladké mouky vyměnit za mouku mandlovou, chlebíček tak dostane zase jiný rozměr. Stejně tak si můžete hrát i s jinými druhy ořechů. Zkuste mandlové lupínky vyměnit třeba za kešu nebo vlašské ořechy. Uvidíte které se stanou vašimi favority. Různé druhy ořechů včetně mandlové mouky na jdete na ochutnejorech.cz

Těsto nalijte do připravené a vymazané formy na chlebíček, ale půjde to i v bábovkové formě. Pečte přibližně 60 minut, délka pečení se může měnit podle velikosti formy. Proto průběžně chlebíček kontrolujte, doporučuji od 45 minuty pečení.

Jak? Píchněte do chlebíčku špejlí. Pokud bude po vytažení od těsta, ještě pečte. Pokud bude suchá, máte hotovo.

Před vyjmutím a krájením nechte chléb na mřížce zcela vychladnout. Dýňový chlebíček vydrží vláčný 3-4 dny, v lednici i týden. Většinou se ale mnohem dříve sní.

Dýňový kompot

Tato lahodná pochoutka je přesně jedna z věcí, kterou mám spojenou s dětstvím. Doteď si pamatuji ty obří dýně, které jsme s mamkou krájeli do velkého hrnce a pak společně zavařovali. Dýňový kompot je lehce pikantní a vychlazený se skvěle hodí jako příloha k obědu nebo jen tak na osvěžení.

Pro přípravu dýňového kompotu je ideální použít velkoplodé dýně goliáš, které mají velmi pevnou dužinu.

Co budete potřebovat?

  • asi 6 kg dýně,
  • 2 l vody,
  • 1 kg cukru krystal,
  • 2 celé skořice,
  • 1/2 polévkové lžíce hřebíčků,
  • 1 badyán,
  • 2 pomeranče,
  • 2 citrony.
  • nálev – voda a ocet 10:1

Jak postupovat?

Omytou dýní rozkrojíte na půlky a lžící odstraníte semena a měkkou dužinu. Celou dýni zbavíte vrchní slupky a nakrájíte na kostky o šířce asi 2 cm. Teď si připravíte nálev a to tak, že spícháte vodu a ocet v poměru 10:1. Kostky dýně vložíme do hrnce nebo velké mísy a zalijeme nálevem tak, aby byla celá dýně ponořená. V nálevu dýni ponecháme namočenou 24 hodin. Před vařením dýni scedíme a necháme okapat.

Do hrnce dáte 2 litry čisté vody, cukr a svaříme. Do vody přidáte dýni a vaříte asi 5 minut. Poté dýni vyndáte a naskládáte ji do čistých zavařovacích sklenic.

V téže cukrové vodě povaříte citrony a pomeranče nakrájené na kolečka, skořici, badyán a hřebíček. Poté z vody vše vyndáte a vzniklým vývarem zaléváte dýni ve sklenicích tak, aby byla ponořená. Pokud by vývar nestačil, přidáte převařenou vodu.

Sklenicím po naplnění otřete hrdla, zavíčkujte a sterilizujte 10 minut na 85°C. Poté sklenice uskladníte na chladném místě.

Co si ještě z dýně nikdy nezapomenu připravit? Vždy si zavařím několik skleniček jablečné přesnídávky a v kombinaci s dýní a skořicí je naprosto skvělá. Jak na přesnídávky najdete zde v tomto článku.

Spoustu další inspirace z kuchyně i zahrady najdete v mé facebookové skupině Zahrada a kuchyně Mámy z gruntu.

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >> Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> ,"Pěstujeme bylinky >> a "Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů