Víte co je podle mě nejvděčnější zavařenina? Jsou to přesnídavky, a ty se spolu se mnou dnes naučíte zavařovat :).
V minulém článku jsme si řekli spoustu základních informací, bez kterých se ve světě zavařování neobejdeme. První článek ze série Učíme se zavařovat najdete zde. A teď už se konečně můžeme pustit do akce.
Posledních několik let, co jsem s dětmi doma, se ve svém okolí setkávám se spoustou maminek. Všimla jsem si, že často když se zmíním, o tom, že jsem zavařovala přesnídávky, ptají se mě, jak na to.
A tak jsem se rozhodla, že první věc, kterou se spolu můžeme naučit, je právě zavařování přesnídávek.
V Mém příběhu si můžete přečíst, jak jsem se k pěstování a zavařování dostala.
Přesnídávka je jedna z nejvděčnějších zavařenin vůbec. Samozřejmě že nejčastěji ji dáváme k svačině našim nejmenším, ale u nás ji velmi často jím i já. Přidávám si ji do kaší a jogurtů. Recept na domácí jogurt najdete zde v článku.
Přesnídávku můžete krásně využít i při přípravě moučníků a koláče, kde je právě přesnídávka součást těsta. Můžeme tak nahradit třeba vejce nebo mléko. Více receptů najdete zde v článku nebo na mém IG či Facebooku.
Tento recept je jeden z mých oblíbených. Součástí těsta je právě přesnídávka.
Snad jsem vás přesvědčila, že zavařit si několik skleniček zejména jablečné přesnídávky, není vůbec na škodu.
A to už nemluvím o ekonomické stránce. Spočtěte si sami, kolik peněz tím ušetříte, když si vezmeme, že jedna přesnídávka stojí v průměru 10 Kč a malé dítě sní každý den jednu.
Pro mě bylo vždy důležité i složení příkrmu. Berte v úvahu i to, že do komerčních přesnídávek je velmi často přidáváno nemalé množství cukru a dalších látek, které určitě v té domácí nenajdete.
V první řadě vás chci ujistit, že zavařit přesnídávku není nic složitého a ani vám to nezabere moc času.
Co budeme potřebovat:
Od tohoto je důležité se odrazit, jinak zavařování vůbec nemá smysl. Pokud máte k dispozici vlastní výpěstky či máte ve svém okolí někoho, kdo vás úrodou obdaruje, máte vyhráno.
Cesta pro ty, kdo nemají domácí ovoce existuje samozřejmě také. Zkuste ve svém okolí vyhledat pěstitele či prodejce, který vám může poskytnout kvalitní surovinu. Asi se teď ptáte, co má za smysl koupit ovoce a pak z něj vařit přesnídávky. Možná se dostanete jen o málo nižší cenu, než je ta v obchodě, ale ta KVALITA a SLOŽENÍ je úplně jinde.
Základ kvalitní přesnídávky a stravy obecně jsou jednoznačně kvalitní suroviny!!
Jestliže si chcete vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce a dopřát si tak OPRAVDOVOU vitamínovou bombu, ráda vám pomohu. Můžete se tak snadno a bez zbytečných omylů a nezdarů naučit pěstovat na balkoně i zahrádce.
Kdo by nechtěl mít ze zahradničení už jen radost.
Pro výrobu přesnídávky vybíráme ovoce, které je dobře vyzrálé a je tedy sladké samo o sobě. Ovoce nesmí být v žádném případě nahnilé nebo plesnivé, takové vyhodíme na kompost. Když v ovoci najdu jen červíka, vykrojím a použiji klidně dál, ale nesmí se objevit hniloba.
Možná jste si všimli, že základ každé přesnídávky je jablko. Má to svůj důvod. Jablka nám přesnídávku krásně zahustí, a navíc obsahují hodně hmoty, která tvoří tělo přesnídávky. Jablko v kombinaci s jakýmkoli jiným ovocem či zeleninou je vždy sázka na jistotu. Navíc jablko je poměrně levná surovina, kterou vás určitě i někdo rád podaruje.
Pokud chcete přesnídávku spíš pro přípravu moučníků, zavařte si čistě jablečnou.
Ovoce očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlijeme troškou vody, bohatě bude stačit 2 dcl. Vaříme na mírném plameni, dokud není ovoce měkké. Poté ovoce rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme mixovat úplně dohladka nebo nechat kousky, to už záleží na vás.
Ovocnou směs plníme do připravených vysterilizovaných zavařovacích sklenic, asi 1 cm od okraje, a zavíčkujeme.
Teď máme dvě možnosti, jak přesnídávku zavařit. První možnost je klasik zavařovací hrnec (na 80° C asi 20 minut). Pro ty, co nemají zavařovací hrnec existuje taky cesta. Do velkého hrnce dáme na dno cca 4 cm vody, naskládáme sklenice a přikryjeme pokličkou. Až bude voda jemně vřít stopneme si těch 20 minut.
Potom si rozložíme utěrku a sklenice OPATRNĚ vyndáme a otočíme dnem vzhůru, postačí asi 5 min, pak otočíme zpět.
To je ve zkratce celá věda zavařování.
Hlavně si popište, co ve sklenicích máte. Možná se tomu smějete, ale pokud uděláte víc druhů, za týden nebudete určitě vědět, co kde je.
Jak už jsem uvedla dříve, JABLKA jsou tělo každé přesnídávky. Proto doporučuji jablka přidat vždy alespoň 1:1, ale často to dělám i 3:1.
Jak volit poměr ovoce a zeleniny?
Platí pravidlo čím hutnější plody, tím méně se musí přidat jablek. Takže třeba u jahodovojablečné přesnídávky dáme tak 80% jablíček a jahody jen na ovonění.
Vyzkoušela jsem poměrně velké množství kombinací ovoce a zeleniny. V následující tabulce uvedu naše nejoblíbenější a orientační poměr.
Oblíbené kombinace ovoce a zeleniny
Samozřejmě můžete kombinovat i více druhů ovoce a zeleniny, záleží jen na vás a chutích vašeho dítěte.
Můžete ozvláštnit přesnídávku i kořením či bylinkou, ale to bych doporučila až u starších dětí.
Doporučuji vyzkoušet
Vyzkoušejte připravit třeba jablečnou přesnídávku s kapkou skořice. Mě osobně moc chutná kombinace dýně, jablko a skořice.
Zavařování je hračka, tak se nebojte a hurá do toho.
A pokud se milé maminky nebo těhulky do zavařování nebudete chtít pustit sami, poproste babičky, tetičky a široké příbuzenstvo. Budou určitě rádi, že jsou užitečné a rádi vám nějakou tu přesnídávku zavaří. To je jen rada závěrem 😉 .
Krásné babí léto