Proč peču domácí kváskový vy byste měli a taky?

Kudy vedla moje cesta za prvním kváskovým chlebem?

Jak to jinak říct, než že mě k tomu dohnala trochu nutnost a trochu moje neochota vstávat z postele. Teď si asi říkáte, co je to za hloupost, ale nebojte se, hned vám to vysvětlím.

Dokud jsem bydlela ve městě a měla jsem skoro pod nosem několik pekáren s velmi rozmanitým sortimentem pečiva, opravdu mě nic nenutilo si péct vlastní chléb. Za rozumnou cenu jsem jako zákazník dostala kvalitní pečivo a prakticky v jakoukoli denní dobu.

Stěhování na vesnici

To se, ale změnilo v době, kdy jsem se přestěhovala na vesnici. V místním obchodě je k dostání pouze klasický chléb, bílé rohlíky, a tedy ještě asi 3 druhy tmavého pečiva, ale u nich bych si nebyla úplně jistá složením.

Sortiment byl tedy jeden důvod a ten druhý, pro mě v tu dobu možná ještě zásadnější bylo to, že u nás je prostě o víkendu obchod otevřený jen do 10 hodin dopoledne a často, když přijdete třeba v 9 hodin, už na vás nic nezbude a jste bez pečiva :). A já, co by tenkrát bezdětná jsem byla prostě často líná vstát o víkendu třeba v 8 hodin ráno a letět do obchodu abychom měli co snídat.

Konečně mám pekárnu na chleba, ale…

Jelikož pro mě bylo pečení kváskového chleba velkým strašákem, pořídil mi manžel pekárnu chleba. Asi rok jsem v ní chléb i ostatní pečivo pekla, ale pořád ve mně dloubala myšlenka zkusit konečně ten kváskový chléb. Vše se zlomilo v době, kdy jsem čekala první dceru.

Pečivo, které jsem pekla v pekárně mi přestalo vyhovovat. Mělo to velmi prostý důvod. Součástí těsta bylo instantní droždí, a v pokročilém stádiu těhotenství, mi ono droždí a kynuté pečivo obecně, způsobovalo zažívací potíže.

A tak jsem začala prozkoumávat všemožné rady a návody na internetu, jak si tedy upéct chléb kváskový.  Kváskové pečivo tedy jednak kromě nutričních benefitů slibovalo i to, že prostě a jednoduše neobsahuje droždí. Jenže mi to všechno pěstování a živení kvásku přišlo tak moc složité, že jsem to pořád oddalovala.

Teď se tomu usmívám, protože moje obavy byly zcela zbytečné a už vím, že pečení kváskového chleba není nic složitého. Uznávám, moje chleby opravdu nejsou jako ze žurnálu, často mi prasknou nebo nemají pravidelný tvar, ale to jim na chuti neubírá.

Často jsem se i u známých a přátel setkala s tím, že by si rádi zkusili upéct kváskový chléb, ale všechny návody na internetu se jim zdají příliš složité. Tak jsem je instruovala jak na to, ale i přesto vidím, jak se pořád dokola objevují ty stejné chyby.

Nebojte se, taky to zvládnete, stejně jako kdysi já. Kváskový chléb určitě nepeču každý den, ale beru to jako příjemné zpestření. Většinou chléb peču tak 1-2x týdně, ale vy ho klidně můžete péct obden nebo třeba 1x za měsíc, to už je zcela na vás.

Z kvásku, který si vypěstujete, ale nemusíte péct jen chléb. Můžete si upéct rohlíky, housky, buchty, koláče, vánočky a řadu dalších dobrot.

A věřte tomu, že se pečení kváskového chleba nebo i dalšího pečiva může stát vaší rutinou, kterou si dopřejete třeba o víkendu.

Krásný den a těším se na vás všechny, kdo se se mnou ponoří do tajů kváskového pečení.

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >> Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> ,"Pěstujeme bylinky >> a "Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.