CUKETOVÉ RECEPTY 5x jinak

Stálice v mojí zahradě

Mou stálicí a velmi oblíbenou plodinou jsou cukety. Vždy si zasadím alespoň 3 rostliny. Cukety na najdete v řadě odrůd, ale v zásadě se dělí podle barevnosti, a to na žlutou, bílou a zelenou. Za ty roky, co cukety pěstuji jsem vypozorovala pár rozdílů.

Odrůdy cuket

Jaké jsou rozdíly mezi odrůdami??

  • Zelené cukety mají největší množství plodů, dobře se skladují, mají pevnou strukturu a dorůstají větších velikostí
  • Žluté cukety mají jemnou máslovou chuť, a proto se je vyplatí sklízet menší. Nejsou ideální ke skladování.
  • Bílé cukety mají nejmenší výnos a jsou chuťově někde mezi zelenou a žlutou.

Velkou výhodou cuket je to, že jsou opravdu nenáročné a skvěle se hodí k pěstování na balkonech, terasách a samozřejmě v zahradě. Štěstí přeje připraveným, a tak se už teď můžete zamyslet nad další sezónou a pročíst si malý DÁREK, který si můžete volně stáhnout.

Co s nimi mám dělat?

Nevím, jak u vás, ale já mám často úrodu cuket tak velkou, že nevím co s nimi. A tak v průběhu prázdnin u nás vedou cuketové recepty. Už zdaleka nedělám jen cuketu smaženou jako řízek nebo cuketovou buchtu. Je potřeba zapojit fantazii, a proto jsem pro vás připravila 5 méně známých cuketových receptů.

CUKETOVÁ POMAZÁNKA

Cože?? Pomazánka z cukety?? Věřte nebo ne je velmi dobrá a to, že je z cuket ani nepoznáte.

Potřebujeme:

  • 250 g menších cuket,
  • 50 g nastrouhaného sýra,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 chilli papričky, ale nemusí být,
  • olivový olej,
  • sůl.

Cukety omyjeme, odřízneme stopky a špičky. Nastrouháme nahrubo, prosolíme a necháme v misce 30 minut ležet, aby cuketa pustila vodu. Po 30 minutách propláchneme a vymačkáme všechnu tekutinu.

Do pánve dáme trochu oleje  a necháme asi 1 minutu rozvonět drcený česnek a chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr.
Důkladně promícháme a mažeme na kváskový chléb nebo jakékoli jiné pečivo.

Kváskový celožitný semínkový chléb

Pokud byste se rádi naučili péct domácí kváskový chléb. Potěším vás :). V průběhu měsíce září plánuji opět uspořádat mini online kurz UPEČ SI SVŮJ PRVNÍ KVÁSKOVÝ CHLÉB, kde se během 7 dnů naučíte vše potřebné a vy už nikdy nebude chtít jiný chléb. To mi věřte …

CUKETOVÁ POLÉVKA

Cuketová polévka je hned po vývaru a dýňové polévce nejoblíbenější polévkou našich dětí. Velkou výhodou této polévky je nejenom to, že je rychle připravené, ale hlavně se nemusí nijak zahušťovat a to, že je z cuket vůbec nepoznáte. Navíc při její přípravě zužitkujete už i velké přerostlé cukety, což se opravdu hodí. Přece je nevyhodíme 🙂

Potřebujeme:

  • 750 - 1000 g cuket,
  • 1/2 lžičky sušené bazalky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • olivový olej,
  • 1/2 kelímku 12% smetany nebo rostlinné alternativy,
  • sůl.
Do hrnce si dáme trošku oleje a nakrájíme si česnek na tenké plátky.  Česnek jemně za restujeme, aby se rozvoněl, ale nesmíte moc zprudka, mohl by se vám spálit. K česneku přisypeme tak 1/2 lžičky sušené bazalky. Pokud máte čerstvou, tak tu přidejte raději až ke konci vaření :).
Teď jdeme na cuketu.Cuketu očistíme a nakrájíme na kousky. Když použijete mladou cuketku, stačí ji jen omýt a rovnou krájet, nemusí se loupat. Pokud už máte cuketu větší, musíte ji oloupat a zbavit jadřince.
Cuketu v hrnci osolíme, 5 minut restujeme a pak zalijeme 1 litrem zeleninového vývaru. Necháme 20 minut vařit a pak vše rozmixujeme tyčovým mixerem.
Nakonec vmícháme pul kelímku 12%smetany. Moje děti tuto polévku milují s krutony nebo smaženým hráškem.

Cuketová polévka

CUKETOVÉ ZELÍ

Cuketové zelí je velmi dobrá alternativa ke klasickému hlávkovému nebo kyselému zelí.  U nás cuketové zelí postupně v sezónu vytlačilo zelí hlávkové. Cuketové zelí je mnohem lehčí, snáze stravitelné a na chuti nepoznáte rozdíl.

Popravdě já ho mám i raději než klasiku, jelikož v posledních 4 letech jsem soustavně buď těhotná nebo kojím, a tak si bez obav mohu pochutnat i na klasice vepřo knedlo zelo, v mém případě tedy vepřo knedlo cuketo :D.

Potřebujeme:

  • 750 - 1000 g cuket,
  • 1 lžíci másla,
  • 1 střední cibuli,
  • 1 -2 lžíce hladké mouky,
  • celý kmín,
  • na dochucení potom ocet, cukr a sůl.
Pro přípravu zelí je vhodné vybrat větší cukety, které mají už pevnější strukturu. Cukety oloupeme, zbavíme semen a nahrubo nastrouháme. Cuketu osolíme a necháme ji tak 15 minut odležet, aby pustila vodu. Poté ji v cedníku vymačkáme.
Do hrnce si dáme lžíci másla a zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile je cibulka mírně dozlatova, zasypeme lžící mouky. Chvíli restujeme a přidáme cuketu, kmín, cukr a ocet – každý podle chuti. Vaříme nejdéle 5 minut, aby si cuketa zachovala strukturu a nevznikla nám kaše.
Podáváme stejně jako klasické hlávkové zelí.

Cuketové zelí

CUKETOVÉ OMELETA

V létě často nemám chuť na nějaký vydatnější oběd, a tak často skončím u salátu nebo právě této cuketové omelety. Pojďte si se mnou připravit lehký oběd nebo teplou večeři.

Potřebujeme:

  • 1 menší cuketu,
  • 1 lžíci másla,
  • sůl,
  • 3 vejce.

Tento recept je nejjednodušší ze všech. Cuketu si očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud vybereme mladou cuketu nemusíme ji ani loupat a zbavovat jadřince. Nastrouhanou cuketu osolíme a necháme ji tak 5 minut odpočinout, aby pustila vodu, poté ji vymačkáme.

Na pánev dáme rozehřát lžičku másla. Nastrouhanou cuketu vložíme do pánve, posypeme bazalkou a restujeme asi 5 minut. V misce si rozšleháme vejce, osolíme a nalijeme na cuketu. Opékáme z obou stran dozlatova.

Můžeme přidat ještě zelenou petrželku, která je skvělým zdrojem vitamínu C.

Omeletu si můžeme ještě naplnit šunkou a sýrem, ale dobrá bude i jen tak.

Cuketová omeleta

CUKETOVÉ BROWNIES

Sladká tečka prostě musí být…

Cuketové brownies je naprostá čokoládová pecka, která vás určitě nezklame. Díky cuketě je brownies příjemně vláčné a vlhké, takže určitě nešlápnete vedle.

Na těsto potřebujeme:

  • 2 hrnky strouhané cukety,
  • 2 hrnky hladké mouky,
  • 1/2 hrnku kakaa,
  • 1 hrnek ml cukru,
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • špetka soli,
  • 3-5 lžic vody,
  • 2 vejce.

Na polevu potřebujeme:

  • 3 lžíce kakaa,
  • 1/4 roztopeného másla,
  • 2 hrnky cukru moučka,
  • 1/4 hrnku mléka.

Cuketu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady. Nelekejte se, těsto bude dost tuhé.

Připravíme si plech, který vymažeme a vysypeme moukou, příp. vyložíme pečícím papírem.

Pokud pečící papír namočíme a v ruce pomačkáme, lépe se přizpůsobí tvaru plechu nebo nádoby.

Těsto vylijeme na plech, rozetřeme a dáme péct do rozehřáté trouby na 180° C asi 25 minut.

Připravíme si polevu a to tak, že všechny suroviny jednoduše smícháme.

Jakmile nám brownies vystydne, polijeme polevou a necháme v lednici trošku ztuhnout.

Cuketa se dá mimo sezónu nahradit jablky, výsledek bude stejný :).

Cuketové brownies

Doufám, že jsem vás přesvědčila o to, že cuketa je plnohodnotná plodina, která se dá zpracovat na neskutečně mnoho způsobů. Tím, že je chuťově neutrální hodí se jak k přípravám naslano, tak i k pečení sladkých dobrot.

Trápí vás, že nevíte, jak si cuketu v příští sezóně vypěstovat?

Nebo jste se zrovna přestěhovali a chcete si teprve založit zeleninovou zahrádku?

Už dlouho přemýšlíte nad tím, že muškáty na vašem balkoně vyměníte za truhlíky se zeleninou? 

Vám všem moc ráda pomohu na cestě za vlastní úrodou. Vše, co o zahradničení vím, jsem sepsala do těchto eBooků. Koukněte se zde :).

Další recepty najdete u mě ve skupince na Fcb, kde vás ráda přivítám nebo na IG.

Přeji vám krásný zbytek prázdnin a dejte mi vědět, které recepty jste zkusili a jak vám chutnalo :).

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> , a
"Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.