Kuře na paprice a domácí houskový knedlík

Jaká jste kuchařka?

To je otázka? Málokterá z nás se dokáže objektivně ohodnotit. A pochválit se. A to ať už se máme pochválit za cokoli.

Umíte se pochválit za takové maličkosti jako je chutný oběd, dobrý koláč, spokojené děti, uklizený byt a já nevím co ještě. Všechno to mi ženy bereme jako samozřejmost. A bohužel ne jenom my ženy, ale často i naše okolí.

A víte co!? Není to samozřejmost!!!

Mezi tyto ženy patřím i já, byť jsem doma s dětmi už více než 4 roky. Mám téměř 4letou dceru a ročního syna. A i pro mě je to teď zápřah, když Stellča nemůže do školky a musím se jim denně věnovat na 100% a ještě k tomu se snažit udržet domácnost v chodu.

Vy, co musíte teď obstarat děti, domácnost, a ještě suplovat učitelku a pracovat do toho home office, máte můj upřímný obdiv.

My ženy často děláme toto všechno a není to vidět. Vidět to začne být až tehdy, když to neděláme.

Tak jsem si řekla, že Vám zkusím ulehčit alespoň tím, že Vám na jeden den nabídnu recept, který můžete navařit na více dní nebo i zamrazit. Navíc je snadný a milují ho děti, alespoň tedy ty naše.

Kuře na paprice

Pro mě je kuře či slepice na paprice opravdu česká klasika. Od té doby, co máme děti vařím toto jídlo poměrně často. Vždy, když jsem si dala kuře na paprice v restauraci, byla jsem většinou zklamaná. Omáčka byla buď moučná hmota anebo jsem se musela v omáčce hrabat prsty abych obrala jednotlivé kousky masa od kosti. A to opravdu nesnáším!!

S tímto receptem se Vám nic takového nestane. Tak jdeme na to.

Potřebujeme ( 4 porce) :

  • 2 kuřecí čtvrtky nebo 2 větší kuřecí stehna
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • mletá sladká paprika
  • 1 kelímek smetany na vaření 12% nebo 250 ml mléka
  • olej nebo sádlo
  • trochu hladké mouky
  • sůl

Já kuře na paprice nejraději připravuji v tlakovém hrnci, to je pak opravdu rychlovka, ale bez problému použijte obyčejný hrnec. Zvolte, ale raději ten s nepřilnavým povrchem.

Kuře omyjeme a pořádně nasolíme. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce sádla nebo rostlinný olej a kuře na něm ze všech stran opečeme. Jakmile je kůžička dozlatova (asi 8 minut opékání), můžeme kuře z hrnce vyndat.  V hrnci osmahneme dozlatova jemně nakrájenou cibulku, zasypeme ji 2 lžícemi mleté sladké papriky a zalijeme vývarem. Pozor papriku už nerestujeme, mohla by nám zhořknout!!

Teď do hrnce vrátíme maso a vaříme na mírném ohni, dokud nepůjde maso pěkně od kosti. Bude to trvat asi 1 hodinu, ale záleží na velikosti masa. V tlakovém hrnci budeme mít masíčko hotové asi za 25 minut.

Jakmile je maso hotové, opět ho z hrnce vyjmeme. Ve smetaně nebo v mléce si rozmícháme 2-3 lžíce hladké mouky a nalijeme do omáčky. Provaříme asi 5 minut. Teď přijde na řadu tyčový mixér. Omáčku pořádně rozmixujeme, aby v ní nebyli kousky cibulky. Pokud Vám to, ale nevadí mixovat nemusíte.

Omáčku ochutnáme a případně dosolíme. Maso obereme od kosti, natrháme na menší kousky a vrátíme zpět do omáčky. Máme hotovo!!

Doporučuji: Já do omáčky přidávám ještě trošku tymiánu, chutná mi tak mnohem víc.

Podáváme s těstovinami, rýží anebo s houskovým knedlíkem.

Zkoušeli jste někdy udělat domácí houskový knedlík?

Já jsem ho poprvé zkusila, asi před dvěma lety, a to spíš z nouze, než že bych byla taková kuchařka. Už nevím, co jsem tenkrát chystala za omáčku, ale nutně jsem potřebovala knedlík a jako na potvoru ho u nás v obchodě už neměli. Klasický život na vesnici :), to se Vám ve městě určitě nestane.

Co mi zbylo jiného než ho zkusit udělat svépomocí. Nic horšího než, že se nepovede a my budeme jíst těstoviny, se přece nestane.

Tak jsem našla recept a šla do toho. Světe div se, knedlík se povedl a byl výborný. Od té doby ho dělám často, ale nemyslete si, občas máme i ten z obchodu, když ho teda stihnu koupit :).

Pojďte ho tedy zkusit se mnou!

Potřebujeme na 2  menší knedlíky :

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 hrsti nakrájeného staršího pečiva (veka, rohlíky)
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného droždí

Jelikož mám doma pekárnu, ulehčím si práci tím, že si nechám těsto vymíchat a vykynout v pekárně. Používám program TĚSTO. Vy, co pekárnu nemáte si těsto zaděláte postaru. Všechny suroviny dáme do zadělávací mísy a pomocí vařečky vypracujeme krásné těsto.

Dobře vymíchané těsto poznáme tak, že se nám už nebude lepit na okraje mísy. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Těsto nám vykyne asi za 1,5 -2 hodiny. V mé pekárně trvá celý program 90 minut.

Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na dvě části. Z každé části těsta uděláme jeden knedlík a necháme ještě tak 30 minut kynout.

Připravíme si velký hrnec s troškou vody a vložíme do něj pařáček. A teď veledůležitá věc. Pařáček i knedlík pořádně potřete olejem nebo sádlem aby se Vám nepřilepil. Já to dělám tak, že si do dlaní dám trochu oleje a celý knedlík i pařáček potřu. Knedlík vložíme na pařáček a přiklopíme poklicí. Knedlík se bude v páře dělat cca 20 minut.

U nás se většinou sní jen jeden knedlík, a tak buď připravuji jen poloviční dávku těsta anebo druhý knedlík zamrazím. 

Věřím, že Vám bude kuře na paprice chutnat a pokud se pustíte i do knedlíku, určitě si doma šplhnete.

Po dobrém obědě se vždy hodí něco sladkého ke kávičce. tady mám pro Vás několik moučníků, jejichž příprava zabere jen pár minut.

Další užitečné rady a recepty sdílím na facebook fanpage Máma z gruntu, pro fanoušky zahradničení na balkoně i v zahradě je tu poté uzavřená skupina Zahradničíme na zahradě i bez ní.  Ráda Vás přivítám i tam.

Přeji Vám krásné jarní dny a ať jste Vy i vaši nejbližší v co možná největší pohodě.

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> , a
"Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.