Nepostradatelný pomocník – kyselina citronová

Moje první zkušenost s kyselinou citronovou byla v létě, když jsem poprvé sama zavařovala marmelády a vyráběla bezový sirup. Kyselina citronová totiž podporuje želírovací a konzervační proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Marmeláda mi tehdy nechtěla zhoustnout, a tak jsem k ovoci přidala trošku kyseliny citronové a problém byl vyřešen. Marmeláda krásně zhoustla a byla opravdu výborná. Podrobněji se o zavařování rozepíšu v připravovaném ebooku, který vyjde už brzy. Prozatím se podívejte, co se už je pro Vás připraveno.

Co vlastně je kyselina citronová?

Při slově kyselina se řadě lidí zježí chlupy, ale nemusíte se bát. Práce s ní je zcela bezpečná.

Kyselina citronová se kvůli své příjemně kyselé chuti používá jako potravinářská přísada a je označena číselným kódem E 330. Kyselina citronová přírodního původu se vyskytuje především v citronech a citrusových plodech, pro potřeby potravinářského průmyslu se kyselina citronová vyrábí fermentací třtinového cukru nebo melasy. V potravinářském průmyslu má kyselina citronová široké využití – používá se např. v konzervárenské praxi ke snížení pH, působí jako antioxidant, je stabilizátorem barvy ve výrobcích z ovoce, umožňuje tvorbu některých pektinových gelů, srážení mléka chymosinem, zabraňuje tvorbě krystalů v cukrovinkách.

Možná jste to ani nevěděli, ale s kyselinou citronovou přicházíte v potravinách do styku poměrně často.

Další možnost jak využít kyselinu citronovou je jednoznačně úklid domácnosti

Každý máme doma spoustu čistících prostředků, které jsou plné chemikálií. Většinu nečistot nám však pomůže vyčistit úplně obyčejná kyselina citronová. Kyselinu citronovou koupíte buď běžně v obchodě v balíčku po 20g, který nestojí ani deset korun, a nebo se dá ve specializovaných obchodech koupit i v kilovém balení.

Pokud máte, tak jako já, v domácnosti tvrdou vodu, pak pro vás vodní kámen není žádnou novinkou. Usazeniny vodního kamene jsou zásadité a k jejich odstranění je tedy nutné použít kyselinu. Takže použití kyseliny citronové se více než hodí. Je levná, účinná, nezapáchá jako třeba ocet a není příliš agresivní. Pokud si přečtete složení většiny ekologických čistících prostředků, jejich součástí bude ve velké míře taktéž kyselina citronová, tak proč budete platit za hezký obal.

Kde všude můžete kyselinu citronovou využít

Kyselina citronová bojuje velmi účinně s vodním kamenem, ale zároveň zabraňuje růstu plísní. Skvěle se tedy hodí k odvápnění varných konvic, myček nádobí i praček. Využití najde i při úklidu koupelny a wc. Skvěle odstraňuje nánosy vodního kamene ze záchodové mísy a její roztok vrátí lesk obkladům i vodovodním bateriím.

Jak používám při úklidu kyselinu citronovou?

Úklid si bez ní už neumím představit.

Používám ji takto:

  • Odvápnění varné konvice – konvici naplním až téměř po okraj vodou a přidám polévkovou lžící kyseliny citronové. Konvici zapneme, ale nenecháme vodu úplně vřít. Stačí, když bude voda dělat bublinky. Necháme působit, dokud nezmizí usazeniny, cca 30 minut. Konvici pak dobře vymyjte vodou.
  • Odvápnění kávovaru, pressovače – Jednu polévkovou lžíci kyseliny citronové rozmíchejte v teplé vodě, vlijte do zásobníku a nechte přejít cyklem bez kávy. Druhý cyklus zopakujte jen s čistou vodou, aby se vám zbytky kyseliny citrónové nedostaly do kávy.
  • Čištění pračky – 2 sáčky (á 20g) kyseliny citronové nasypeme do dávkovače pracího prášku. Do bubnu dáme nějakou starou hadru a zapneme prací program, který nám umožní co nejvyšší teplotu. Ideálně 90°C, ale postačí i 60°C. Kyselina citronová pračku krásně vyčistí a navíc zbaví případné plísně. Nemusíme tedy kupovat prostředky na čištění pračky, které jsou stejně z velké části složeny z kyseliny citronové.
  • Čištění myčky – postupujeme obdobně jako při čištění pračky. Na dno prázdné myčky nasypeme 2 sáčky kyseliny citronové a zapneme na program, který umožňuje teplotu alespoň 60°C.
  • Čištění toalety – pro zářící toaletu nasypte 3 pytlíčky kyseliny citronové do toaletní mísy. Nesplachujte a nechte působit přes noc. Následující den kartáčem umyjte a spláchněte.

Kyselinu citronovou oceníte jak v kuchyni, tak při úklidu. Nemusíte tak mít doma hromadu čistících prostředků a zbytečně za ně utrácet. Pokud máte doma stejně tak jako já velmi tvrdou vodu, určitě se s kyselinou citronovou skamarádíte. Jestli ještě navíc dáváte přednost eko čistícím prostředkům, budete určitě mile překvapeni. A pokud jste zatím tento druh čistících prostředků nepoužívala, máte se na co těšit.

Další užitečné rady a recepty sdílím na facebook fanpage Máma z gruntu, pro fanoušky zahradničení na balkoně i v zahradě je tu poté uzavřená skupina Zahradničíme na zahradě i bez ní.  Ráda Vás přivítám i tam.

Úklidu zdar

Veronika

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> , a
"Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.