Staročeský poklad jménem JÁHLY

Znáte jáhly?

Jáhly jsem objevila asi před čtyřmi lety, kdy jsem se začala více zajímat o zdravou stravu. Bylo to v době kdy jsem začala připravovat první příkrmy pro naši prvorozenou dceru. Vyrazila jsem tehdy s dlouhým seznamem do obchodu se zdravou výživou a jáhly na seznamu nesměly chybět. Chvíli to trvalo, ale naučila jsem se je v kuchyni pravidelně používat.  Naučím to i Vás. V tomto článku Vám představím alespoň dva mé oblíbené recepty.

Pojďme se však nejdříve na jáhly podívat trošku blíže.

Jáhly jsou asi milimetrové žluté kuličky, které se vyrábí loupáním prosa. Jsou přirozeně bezlepkové a dobře stravitelné. Obsahují řadu minerálů, a to zejména hořčík, fosfor, křemík, železo a zinek, dále pak vitamíny B1 a B2. Čínská medicína je řadí mezi zásadité potraviny, a tak jsou více než vhodné k prohřátí organizmu v zimních měsících.

Naštěstí díky mnoha výživovým směrům dnešní doby zažívají jáhly renesanci. Díky obsahu vitamínů a minerálů jsou právě jáhly skvělou součástí zdravého, pestrého, sezónního a lokálního jídelníčku, kterému se dnes moderně říká racionální.

Jáhly mají v kuchyni opravdu široké využití. Dají se konzumovat na slano i na sladko. Jáhly se mohou připravit například jako zavářka do polévky, knedlíky, součást pečiva, jáhlové vločky a kaše a samozřejmě jahelník.

Já si velmi často kupuji jáhlové vločky, které si přidávám ráda do jogurtu. Jáhlové vločky jsou příjemnou změnou oproti vločkám ovesným. Určitě je zkuste. Ale úplně nejčastěji si z jáhel připravuji tato dvě jídla, která si teď se mnou můžete připravit.

Pro všechna jídla z jáhel platí jedna zásada. Jáhly se vždy před vařením musí 2x spařit vroucí vodou, aby se zbavily hořkosti. Uděláte to následovně. Jáhly nasypte do hrnce a zalijte vroucí vodou, poté scedíte a postup ještě jednou zopakujete.

Jáhlová kaše (2 porce)

Potřebujeme:

  • 1 šálek jáhel cca 120g
  • Vroucí voda na spaření
  • 2 šálky mléka, rostlinného mléka nebo vody

Jáhly spaříme a následně scedíme podle návodu zmíněného výše. Takto připravené jáhly dáme do hrnce, ideálně s nepřilnavým dnem, a zalijeme mlékem či vodou. Jáhly vaříme vždy ve dvojnásobném množství tekutiny, proto uvádím pro jednoduchost odměření v šálku. Za občasného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud nám nevznikne kaše, bude to trvat asi 15 minut.

Teď už záleží jen na našich chuťových preferencích. Jáhlovou kaši můžeme dochutit medem, kousky čokolády, sušeným nebo čerstvým ovocem, jogurtem, oříšky, semínky vlastně čímkoli co Vás napadne. A výborná a hlavně vydatná snídaně je na světě.

Pokud kaši připravíme ve vodě či rostlinném mléce mohou ji děti už od 6 měsíců, s mlékem kravským od 1 roku. Tak vlastně vypadala moje první zkušenost s jáhly. Takže od dětských příkrmů jsem plynule došla k tomu, že je jím i já. I jídlo je cesta …

Jáhelník

Tento recept já naprosto zbožňuji a musím jáhelník sama před sebou schovávat abych ho nesnědla sama úplně celý. Jáhelník je typický staročeský recept. Tato jáhlová pochoutka se dá připravit na sladko i na slano. Varianta naslano se nejčastěji připravuje podobně jako houbový kuba. Pokud Vás tedy sladké neláká, je tu možnost i pro Vás, to ale není můj případ.

Potřebujeme:

  • 200 g jáhel
  • 750 ml vody
  • 4 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 3 poctivé lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice

A teď je to na Vás. Buď si jáhelník můžete proložit kompotovaným ovocem (ideálně švestky) nebo do směsi zamícháte slunečnicová a dýňová semínka, sušené brusinky a švestky klidně i ořechy a rozinky, to už je úplně na Vás. Já mám  raději druhou variantu se semínky a sušeným ovocem.

Jáhly opět nejprve spaříme vřelou vodou.  Poté je přendáme do hrnce s nepřilnavým povrchem a zalijeme studenou vodou. Občas jáhly promícháme a vaříme doměkka cca 20 minut. Takto uvařené jáhly necháme vychladnout.

Vejce si rozklepneme a dáme si zvlášť žloutky a bílky. Z bílků ušleháme v robotu nebo ručním šlehačem sníh. Lépe se nám sníh bude šlehat, když budou bílky studené a přidáme k nim malou špetku soli. Sníh vyšleháme dotuha a přidáme k němu třtinový cukr a opět zašleháme. Můžeme použít i cukr krupici nebo moučkový, jen ten třtinový cukr dá jáhelníku trochu karamelovou chuť.

Studené jáhly promícháme se skořicí, žloutky, medem, sušeným ovocem a semínky. Nakonec ke směsi jáhel přidáme ušlehané bílky a promícháme.

Pekáč nebo zapékací formu dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Směs na jáhelník vylijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme. Pokud použijeme kompot, dáme nejprve polovinu směsi do pekáčku, naskládáme ovoce a zalijeme druhou vrstvou směsi.

Předehřejeme troubu na 180° C a pečeme nezakryté asi hodinu dokud jáhelník nezezlátne.

Jáhelník je výborný teplý, ale i studený.

Snad se jáhly u Vás v kuchyni také zabydlí.  Určitě mi dejte vědět jak Vám jáhelník nebo jáhlová kaše chutnali. Další oblíbené recepty sdílím na facebook fanpage Máma z gruntu. Budu se na Vás těšit.

Dobrou chuť

Veronika

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> , a
"Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.