Začátek června je pro mě vždycky spojený s dvěma, no vlastně s třemi věcmi, které mi okamžitě vyskočí v hlavě. Jsou to narozeniny mé malé princezny, první jahody a také začátek bezové sezóny.
Věřím, že ano, jelikož černý bez je jedna z nejčastějších náletových dřevin, kterou najdete zejména v remízcích a v okolí polí, na okraji lesa nebo jako keře lemující železniční tratě. Možná by vás ani nenapadlo, jaký poklad nám vlastně příroda servíruje přímo pod nos.
Černý bez je snad nejuniverzálnější léčivou rostlinou s prastarou tradicí, kterou naši předkové opravdu hojně využívali. I v současné době by černý bez neměl rozhodně chybět v žádné domácnosti. O významu černého bezu, jasně hovoří i toto moudro.
Moudro našich předků
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Nejčastěji se ovšem zpracovávají květy a plody černého bezu.
Černý bez se pyšní hned několika lidovými názvy, jako jsou bezinky, kozičky, kašička, smradinky, psí bez apod. Jak říkáte černému bezu u vás?
Květenství bezu černého má opravdu velmi široké použití, a to převážně tehdy, pokud máme nějaké zdravotní obtíže, ale i když si chceme jen pochutnat. Pojďme se společně podívat, které neduhy nám pomůže květenství černého bezu odstranit nebo alespoň zmírnit.
S čím nám může bez černý pomoci?
Už o něm určitě nikdy neřeknete, nic špatného :).
Nejčastěji asi bez využijeme při nachlazení, zánětu průdušek či angíně, kdy nám právě čaj ze sušeného květenství bezu černého spolu s inhalací par z květů, pomůže uvolnit zahlenění, spustit rýmu a uvolnit tak dýchací cesty.
Květenství bezu černého se dá zpracovat hned několika způsoby. Asi úplně nejjednodušší je několik květů bezu černého hodit do džbánu s vodou, přidat pár plátků citronu a hned máme na světě chutnou a voňavou limonádu.
Dalším jednoduchým způsobem je uvařit si z něj čaj. K přípravě čaje můžete využít jak čerstvé květy, tak ty, které si nasušíte, případně zakoupíte již nasušené.
Dále se poměrně jednoduše dá z bezu připravit bezové víno či bezový ocet, ale to jsem ještě nezkusila. Ovšem myšlenku na výrobu bezového vína, mám už dlouho. Tak třeba příště.
A hlavně se dá z bezu velmi jednoduše připravit bezový sirup nebo bezový med. A právě bezový sirup si spolu připravíme. U nás ho každoročně dělám hned 3x aby nám zásoba vydržela nějakou dobu. Já totiž bezový sirup přímo zbožňuji.
Asi úplně nejzásadnější je to, kde květ bezu budeme sbírat. Snažte se najít místo, které je, co nejdál od silnice, železniční tratě, chemicky ošetřených polí a dalšího znečištění. To je bohužel v dnešní době asi ten nejtěžší úkol.
Důležité !!
Květ bezu černého, nikdy, ale opravdu nikdy neumývejte. Opláchli byste z květů právě to, co je léčivé a dává sirupu chuť. A tím kouzlem je pyl. Proto je tak důležité najít místo sběru, které je co možná nejčistší.
Období sběru se odvíjí od lokality. U nás na Hané kvete bez asi od konce května do konce června. Snažte se sbírat květenství v době mimo deště, aby bylo pylu v květech, co možná nejvíce.
Velmi často bývá bez černý napaden mšicemi a tato květenství se bohužel využít nedají. Snažte se proto najít ta květenství, kde mšice nejsou.
Pokud najdete na květenstvích černé malé broučky, vůbec to nevadí. Tato květenství klidně nasbírejte, jen je před použitím vysypejte na bílý papír. Broučci během hodiny váš bez rádi opustí, nemají rádi bílou barvu.
Květenství z rostliny odstřihněte nůžkami a domů je přeneste ideálně v košíku či papírové tašce. Sbírejte jen plně rozvinutá květenství. Ta nezralá, či květenství z kterých už opadávají kvítky, nesbírejte.
Výroba bezového sirupu vám sice zabere trochu času, ale určitě se vám vyplatí. Proč??
Já bezový sirup vyrábím proto, že ho celá naše rodina miluje a začátek léta si bez vůně bezové limonády neumím představit. Samozřejmě můžete namítat, že bezový sirup si můžete koupit. To je pravda, ale o jeho složení bych si dovolila pochybovat. Proč budete utrácet nemalé peníze za zboží, byť s označením farmářské, bio, původní receptura a nevím, co ještě, které se chutí a složením nikdy nevyrovná tomu, co si vyrobíte sami.
Na výrobu bezového sirupu budete potřebovat:
Bezové květy v žádném případě neoplachujte!!
Připravte si asi 5 litrový hrnec nebo jinou nádobu, která se vám poté vejde do lednice. Z jednotlivých květenství ostříháme jen jednotlivé trsy květů, středový stonek vyhodíme. Sirup tak bude mít mnohem lepší chuť. K nastříhaným květům přidáme oloupané a nakrájené citrony a zalijeme přibližně 2 litry vody. Zatížíme talířkem, tak aby byly všechny květy ponořené a dáme na 24 hodin do lednice.
Slupky od citronů určitě nevyhazujte, můžete si vyrobit výborný citrusový čistič, recept na něj najdete zde.
Po 24 hodinách je potřeba květy scedit, a to ideálně přes plenu. Jde to i přes cedník, ale díky pleně nám opravdu v sirupu nebude plavat žádná nečistota nebo brouček. Navíc tím, že plenu budete postupně utahovat a kroutit, vyždímáte z bezu i poslední kapku :).
Jakmile máte květy scezené, dejte hrnec na mírný plamen a pomalu zahřívejte. Sirup se nesmí vařit, musí být jen tak teplý, aby se v něm rozpustil cukr.
Množství cukru si můžete upravit, ale já dávám na 2 litry tekutiny 2 kila cukru. Můžete bílý cukr nahradit třtinovým cukrem případně medem, ale počítejte s tím, že sirup bude mít karamelovou chuť.
Na mírném plameni mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přisypeme do sirupu balíček kyseliny citronové a můžeme ho plnit do lahví nebo zavařovacích sklenic. Z tohoto množství budete mít asi 3,5 litru sirupu. Já nejraději nakupuji sklenice zde, mají velký výběr a nejlepší cenu.
Sirup můžeme skladovat v lednici, ale bez obav vydrží i ve spíži. Pokud si chceme pojistit to, že nám sirup opravdu vydrží, můžeme do víčka kápnout trochu slivovice a zavíčkovat.
Začátek června je pro mě vždycky spojený s dvěma, no vlastně s třemi věcmi, které mi okamžitě vyskočí v hlavě. Jsou to narozeniny mé malé princezny, první jahody a také začátek bezové sezóny.
Věřím, že ano, jelikož černý bez je jedna z nejčastějších náletových dřevin, kterou najdete zejména v remízcích a v okolí polí, na okraji lesa nebo jako keře lemující železniční tratě. Možná by vás ani nenapadlo, jaký poklad nám vlastně příroda servíruje přímo pod nos.
Černý bez je snad nejuniverzálnější léčivou rostlinou s prastarou tradicí, kterou naši předkové opravdu hojně využívali. I v současné době by černý bez neměl rozhodně chybět v žádné domácnosti. O významu černého bezu, jasně hovoří i toto moudro.
Moudro našich předků
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Nejčastěji se ovšem zpracovávají květy a plody černého bezu.
Černý bez se pyšní hned několika lidovými názvy, jako jsou bezinky, kozičky, kašička, smradinky, psí bez apod. Jak říkáte černému bezu u vás?
Květenství bezu černého má opravdu velmi široké použití, a to převážně tehdy, pokud máme nějaké zdravotní obtíže, ale i když si chceme jen pochutnat. Pojďme se společně podívat, které neduhy nám pomůže květenství černého bezu odstranit nebo alespoň zmírnit.
S čím nám může bez černý pomoci?
Už o něm určitě nikdy neřeknete, nic špatného :).
Nejčastěji asi bez využijeme při nachlazení, zánětu průdušek či angíně, kdy nám právě čaj ze sušeného květenství bezu černého spolu s inhalací par z květů, pomůže uvolnit zahlenění, spustit rýmu a uvolnit tak dýchací cesty.
Květenství bezu černého se dá zpracovat hned několika způsoby. Asi úplně nejjednodušší je několik květů bezu černého hodit do džbánu s vodou, přidat pár plátků citronu a hned máme na světě chutnou a voňavou limonádu.
Dalším jednoduchým způsobem je uvařit si z něj čaj. K přípravě čaje můžete využít jak čerstvé květy, tak ty, které si nasušíte, případně zakoupíte již nasušené.
Dále se poměrně jednoduše dá z bezu připravit bezové víno či bezový ocet, ale to jsem ještě nezkusila. Ovšem myšlenku na výrobu bezového vína, mám už dlouho. Tak třeba příště.
A hlavně se dá z bezu velmi jednoduše připravit bezový sirup nebo bezový med. A právě bezový sirup si spolu připravíme. U nás ho každoročně dělám hned 3x aby nám zásoba vydržela nějakou dobu. Já totiž bezový sirup přímo zbožňuji.
Asi úplně nejzásadnější je to, kde květ bezu budeme sbírat. Snažte se najít místo, které je, co nejdál od silnice, železniční tratě, chemicky ošetřených polí a dalšího znečištění. To je bohužel v dnešní době asi ten nejtěžší úkol.
Důležité !!
Květ bezu černého, nikdy, ale opravdu nikdy neumývejte. Opláchli byste z květů právě to, co je léčivé a dává sirupu chuť. A tím kouzlem je pyl. Proto je tak důležité najít místo sběru, které je co možná nejčistší.
Období sběru se odvíjí od lokality. U nás na Hané kvete bez asi od konce května do konce června. Snažte se sbírat květenství v době mimo deště, aby bylo pylu v květech, co možná nejvíce.
Velmi často bývá bez černý napaden mšicemi a tato květenství se bohužel využít nedají. Snažte se proto najít ta květenství, kde mšice nejsou.
Pokud najdete na květenstvích černé malé broučky, vůbec to nevadí. Tato květenství klidně nasbírejte, jen je před použitím vysypejte na bílý papír. Broučci během hodiny váš bez rádi opustí, nemají rádi bílou barvu.
Květenství z rostliny odstřihněte nůžkami a domů je přeneste ideálně v košíku či papírové tašce. Sbírejte jen plně rozvinutá květenství. Ta nezralá, či květenství z kterých už opadávají kvítky, nesbírejte.
Výroba bezového sirupu vám sice zabere trochu času, ale určitě se vám vyplatí. Proč??
Já bezový sirup vyrábím proto, že ho celá naše rodina miluje a začátek léta si bez vůně bezové limonády neumím představit. Samozřejmě můžete namítat, že bezový sirup si můžete koupit. To je pravda, ale o jeho složení bych si dovolila pochybovat. Proč budete utrácet nemalé peníze za zboží, byť s označením farmářské, bio, původní receptura a nevím, co ještě, které se chutí a složením nikdy nevyrovná tomu, co si vyrobíte sami.
Na výrobu bezového sirupu budete potřebovat:
Bezové květy v žádném případě neoplachujte!!
Připravte si asi 5 litrový hrnec nebo jinou nádobu, která se vám poté vejde do lednice. Z jednotlivých květenství ostříháme jen jednotlivé trsy květů, středový stonek vyhodíme. Sirup tak bude mít mnohem lepší chuť. K nastříhaným květům přidáme oloupané a nakrájené citrony a zalijeme přibližně 2 litry vody. Zatížíme talířkem, tak aby byly všechny květy ponořené a dáme na 24 hodin do lednice.
Slupky od citronů určitě nevyhazujte, můžete si vyrobit výborný citrusový čistič, recept na něj najdete zde.
Po 24 hodinách je potřeba květy scedit, a to ideálně přes plenu. Jde to i přes cedník, ale díky pleně nám opravdu v sirupu nebude plavat žádná nečistota nebo brouček. Navíc tím, že plenu budete postupně utahovat a kroutit, vyždímáte z bezu i poslední kapku :).
Jakmile máte květy scezené, dejte hrnec na mírný plamen a pomalu zahřívejte. Sirup se nesmí vařit, musí být jen tak teplý, aby se v něm rozpustil cukr.
Množství cukru si můžete upravit, ale já dávám na 2 litry tekutiny 2 kila cukru. Můžete bílý cukr nahradit třtinovým cukrem případně medem, ale počítejte s tím, že sirup bude mít karamelovou chuť.
Na mírném plameni mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přisypeme do sirupu balíček kyseliny citronové a můžeme ho plnit do lahví nebo zavařovacích sklenic. Z tohoto množství budete mít asi 3,5 litru sirupu. Já nejraději nakupuji sklenice zde, mají velký výběr a nejlepší cenu.
Sirup můžeme skladovat v lednici, ale bez obav vydrží i ve spíži. Pokud si chceme pojistit to, že nám sirup opravdu vydrží, můžeme do víčka kápnout trochu slivovice a zavíčkovat.
Jak vám mohu pomoci a co se se mnou můžete naučit? Vše je ke stažení zdarma.
Další užitečné rady a recepty sdílím na facebooku Máma z gruntu nebo IG
Přeji vám krásný den