V červnu už je zahradní sezóna opravdu v plném proudu, a to ať pěstujete na záhonech nebo v uzavřených nádobách na balkoně. Záhony i truhlíky již máme osazené, rostliny se krásně rozrůstají a dělají nám radost. Ale i tak je potřeba rostlinám věnovat alespoň malou péči jako je zalévání, hnojení a případná ochrana rostlin před škůdci.
Pokud stejně jako já dáváte přednost přírodnímu boji se škůdci, stejně jako hnojení, najdete více informací v ebooku Zahradničíme na zahrádce, kde se věnuji těmto tématům, ale najdete zde samozřejmě mnohem víc.
V poslední době jsem dostala několik stejných dotazů, a tak jsem se rozhodla je zodpovědět pomocí článku. Možná se z toho stane příjemná tradice.
Které otázky to jsou?
Co vás nejvíce trápí:
Pokud jste s výsevem začali brzy na jaře už jste se jistě dočkali první úrody ředkviček, špenátu, salátů a možná i hrášku. Co jste sklidili vy?? Jak jste si pochutnali?? Nebo patříte k těm, kteří se do zahradničení ještě nepustili, protože nevíte jak na to?? Ráda vám s pěstováním ovoce a zeleniny poradím, a to ať už chcete pěstovat na balkoně nebo na zahrádce.
Pokud s pěstováním začínáte, nejspíš stejně jako já před pár lety tápete, co dělat teď, když jste první úrodu už sklidili. Nechat záhon ladem?? Vysadit něco nového, ale nevíte co??
Určitě nenechávejte záhonek nebo truhlík prázdný a znovu ho osaďte. Na naší zahrádce už jsme sklidili ředkvičky a brzo sklidíme i špenát. A tak jsem záhonek okopala, zbavila ho plevele a osadila ho sazenicemi salátu, které jsem si předpěstovala ze semínek.
Stejně to můžete udělat i vy 🙂
Co můžeme vysévat:
Které sazenice můžeme vysadit:
Jak už bylo řečeno, rostlinám je nutné věnovat péči po celou sezónu. Je ale pár věcí, které opravdu musíme udělat, jinak se okrádáme o velkou část úrody. Co to je?
V průběhu března a dubna jsme vyseli petržel, ředkvičky, pastiňák, červenou řepu a mrkev. Jelikož jsou semínka těchto rostlin poměrně malá, je potřeba rostlinky přetrhat, aby měly dostatek místa k růstu.
Pokud bychom to neudělali stanou se hned dvě věci.
Jakmile budou mít rostlinky kolem 3 cm a vy bezpečně poznáte těla jednotlivých rostlinek, můžeme přistoupit k přetrhání. U červené řepy, ředkviček a pastiňáku to jde poměrně jednoduše, jelikož rostou rychleji a nejsou tak jemné jako mrkev s petrželí.
Každá rostlina by měla mít kolem sebe dostatek místa, aby mohla vytvořit silný kořen či bulvu. Vybereme tedy jednu rostlinku a kolem ní ty ostatní vytrháme i s kořenem. Podívejte se v následujícím videu jak na to. Video najdete zde.
Z mladých lístků červené řepy si můžete uvařit špenát. Budete postupovat úplně stejně jako by to byl opravdový špenát. Mladé lístky červené řepy i ředkviček jsou skvělé i do salátů.
Z přetrhané petržele a mrkve si můžete připravit vynikající pesto. Mladé rostlinky petržele nebo mrkve omyjeme a dáme do mixéru, přidáme trochu oleje, česnek a rozmixujeme. Pesto skladujeme v lednici. Mě moc chutná na těstovinách, v salátu nebo i pod maso 🙂
Rajčata během růstu potřebují dost vláhy a hnojení, ale musíme dělat ještě něco. Je potřeba na rostlinách vylamovat zálistky, které by nám zbytečně zahustily rostlinu a měla by pak moc listí. Je potřeba udržovat jen hlavní stvol rajčete a hlavní listy, vše ostatní musí pryč. Jak na to se můžete podívat na tomto videu.
Mšice jsou asi ti nejčastější škůdci, kteří škodí na našich zahrádkách. Mšice můžeme najít jak na zelenině, letničkách, ovocných stromech i okrasných keřích. Mšicím chutná prostě téměř vše.
Výborně fungují aromatické bylinky jako je levandule, máta, saturejka, pelyněk a lichořeřišnice, tu mšice přímo nenávidí. Navíc si do svých zahrádek nalákáte užitečné opylovače a pohled na výsadbu bude o to hezčí.
Skvělou volbou je i aksamitník, který odpuzuje i komáry a mouchy, takže se hodí i k výsadbě kolem teras.
Pokud už vás mšice opravdu poctí svou návštěvou. Můžete si připravit přírodní postřik, a to velmi jednoduše.
Další nápady a postřehy ze zahrádky, kuchyně i našeho běžného dne, můžete sledovat na Facebooku nebo IG.
Přeji krásné dny