Poklad jménem OŘECHOVKA

Král mezi stromy

Kdo by neznal majestátní strom, který v době našich předků rostl skoro před každým stavením. Tento strom je jeden z nejpěstovanějších stromů vůbec. Pro své plody, pro kvalitní dřevo a také pro svou krásu. Strom vysazovali naši předkové na místa, kde usedali k odpočinku. Ještě dnes ho najdeme, jak se tyčí do výšky třeba před vinnými sklípky na jižní Moravě.

Strom roku 2017 Ořešák Královský z Kvasic, stáří cca 230 let

O který strom jde?

Ano, řeč je o ořešáku královském. Každý z nás zná plody tohoto majestátního stromu, které tak rádi přidáváme do vánočního cukroví nebo sladkých snídaní. Naši předkové využívali strom celý, a to jak dřevo, ořechy tak i listy, a i nezralé oplodí ořešáku královského.

Léčebné účinky ořešáku královského

Z mladých listů a nezralého oplodí se dá připravit čaj, který po oslazení medem chutná velmi dobře.

  • silně čistí krev,
  • snižuje krevní tlak,
  • čistí žaludek a střeva,
  • snižuje hladinu cukru v těle,
  • pomáhá vyhánět střevní parazity.

Víte proč ho vysazovali právě na místa, kde usedali k odpočinku?

Ořešák království a jeho silice totiž výborně odpuzují komáry, mouchy a jiný hmyz. Prostě jim tolik zapáchá, že pod něj nelétají a vy máte klid. Stejně tak pod ořešákem nic neroste. Takže pokud jste se doteď divili, proč vám pod ořešákem nekvetou květiny a ničemu se nedaří, mohu vám s klidem říct, není to vaše vina.

Víte co z ořešáku nejraději připravuji já??

Každoročně v období kolem sv. Jana ( 24.6.) sbírám nezralé ořechy tohoto královského stromu a připravuji z nich vynikající likér OŘECHOVKU.

Pokud byste si ještě rádi připravili výborný bezový sirup, recept najdete zde, bude kvést už jen pár dní.

Tady je recept, pojďte si ořechovku vyrobit

Příprava ořechovky není vůbec nijak složitá, i když si na finální likér chviličku počkáme, nejlepší je totiž až na Vánoce.

K výrobě tohoto vynikajícího likéru budete potřebovat jen pár surovin.

Na výrobu ořechovky budete potřebovat:

  • 20 nezralých ořechů,
  • 1 větší celou skořici,
  • 6 hřebíčků,
  • kůru z 1 citrónu,
  • 1 litr vodky nebo slivovice,
  • 0,5 litru vody,
  • 500g cukru.

Připravte si ideálně velkou 5 litrovou zavařovací sklenici, kterou dobře vymyjte. Ořechy nakrájejte na menší kousky nebo plátky a nasypte je do sklenice. K nakrájeným ořechům přidejte i kůru z citrónu, koření a zalijte alkoholem.

Při krájení doporučuji použít rukavice, jelikož šťáva z ořechy opravdu dost barví. Já navíc nejraději pro krájení ořechů používám skleněné prkénko, jelikož do plastového či dřevěného se trpká chuť šťávy z ořechů ráda zažere a celé ho obarví. 

Půl práce máte hotovo. Takto připravenou sklenici zavíčkujeme nebo překryjeme mikrotenovým sáčkem a dáme ideálně na okno nebo jiné místo, kam svítí slunce, na 6 týdnů uležet.

Během pár dnů nám tekutina úplně zčerná a během 6 týdnů se z ořechů a koření vyluhují všechny cenné látky.

Po 6 týdnech nás čeká pokračování

Po uplynutí 6 týdnů výluh scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Připravíme si cukrový rozvar a to tak, že na mírném plameni rozpustíme 500 g cukru v 500 ml vody. Jakmile nám cukrový rozvar trochu zchladne, smícháme ho s ořechovým výluhem, dobře promícháme.

Pokud jsme hodně zvědaví, můžeme ořechovku ochutnat, ale doporučuji nechat ji ještě zaležet.

Ořechovku přelijeme opět do sklenice a dáme na okno zrát, ideální doba je 1 měsíc. Po měsíci zrání slijeme ořechovku do lahví a necháme ve spíži nebo sklepě zrát nejlépe do Vánoc, to má pak tu nejlepší chuť.

Navíc si už teď můžete vyrobit první vánoční dárky pro vaše blízké. U nás v rodině jsou tyto jedlé dárky velmi oblíbené :). Další nápady na jedlé dárky najdete zde.

Mám použít vodku nebo raději slivovici?

Dříve jsem k přípravě ořechovky používala slivovici, ale té u nás na vesnici není nikdy nazbyt. Něco se vypije, něco daruje, a navíc slivovice platí, alespoň u nás, pořád za velmi hodnotnou měnu :).

Takže když jsem se manžela ptala, zda máme nějakou špatnou slivovici, či nějakou lahev navíc, bohužel, taková se u nás nenašla. Začala jsem tedy k přípravě ořechovky používat vodku a mám tedy srovnání chuti obou výsledných likérů.

Ořechovka ze slivovice je jednoznačně silnější a celkově má říznější chuť. Navíc pokud u vás doma slivovici nikdo nepije, v ořechovce vám bude určitě chutnat. Ořechy potlačí chuť slivovice a výsledný likér chutná i mě, a to slivovici nepiji.

Ořechovka z vodky je velmi jemná bez vedlejší chuti alkoholu a podstatně slabší. K výrobě ořechovky nepoužívám žádnou kvalitní vodku, ale jednu z levnějších. Výsledný likér je opravdu velmi jemný, ideální pití pro dámy či babičky :).

Určitě vám doporučuji ořechovku vyzkoušet. Vyrábím ji pravidelně každý rok a na rodinných oslavách nebo na naší svatbě se ořechovka pila a všem moc chutnala.

Už několikrát nám byla ořechovka pomocníkem při podrážděném zažívání nebo po velmi vydatném jídle.

Proč tedy nevyužít dar, který nám příroda servíruje přímo pod nos…

Jak vám mohu pomoci a co se se mnou můžete naučit? Vše je ke stažení zdarma.

Další užitečné rady a recepty sdílím na facebooku Máma z gruntu nebo IG.

Doufám, že se tam potkáme.

Krásný den 🙂

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >> Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> ,"Pěstujeme bylinky >> a "Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů