Valentýnská večeře v pohodlí domova

Pomalu se blíží polovina února a s ní i svátek všech zamilovaných.
Rádi byste pro svého partnera uvařili něco výjimečného skoro jako z restaurace?
Nemáte čas nebo chuť jít někam do společnosti nebo nemáte hlídání pro děti?
Sestavila jsem pro Vás jednoduché tříchodové valentýnské menu, které zvládne uvařit i kuchař začátečník, a ačkoli to tak nevypadá, není ani časově náročné.

Co si tedy uvaříme?

Předkrm: Šunková rolka s křenovou šlehačkou.

Hlavní chod: Vepřová panenka se zelenými fazolkami, gratinované brambory.

Dezert: Tiramisu do skleničky.

Zdá se Vám menu složité i časově náročné. Nebojte se, určitě to spolu zvládneme.

Všem kuchařkám vřele doporučuji si nejprve v klidu sednout a sepsat si, co je potřeba nakoupit, aby se Vám pak nestalo, že nebudete moci pokračovat, jelikož Vám polovina věcí chybí. Mně se to samotné sem tam stane a věřte mi, že Vám to dokáže vaření či pečení pěkně znepříjemnit.

Nákupní seznam pro 2 osoby:

4 plátky kvalitní vepřové šunky ideálně obdélníkového tvaru
1 lžička čerstvého křenu, případně 1 lžíce křeníku 
2 x 200 g smetany ke šlehání 33%
na dochucení cukr moučka, sůl, pepř mletý, citronová šťáva
1 vepřová panenka (prodává se vždy v celku tedy 600-800 g podle velikosti)
1 balení mražených zelených fazolových lusků
5 lžic libovolného oleje
tymián nebo rozmarýn, klidně sušený
2 lžíce másla
150 g slaniny, ale není nutná
lžíce hladké mouky
500 g brambor
150 g tvrdého sýra, nejlépe goudy
½balení dětských nebo cukrářských piškotů
250 g mascarpone nebo tučného tvarohu ve vaničce
malý šálek uvařené silné kávy a pokud máte, tak trošku rumu či amaretta
lžička kakaa

Nakoupeno už máme, tak jdeme vařit…

Nejprve si připravíme dezert, ten se totiž musí uležet v lednici, a to ideálně alespoň 6 hodin. Vybereme si 2 pěkné sklenice, do kterých tiramisu připravíme. Já mám nejraději whiskovky, ale může být i vinná sklenice nebo pěkná miska.

V prvním kroku si uvaříme silnou instantní kávu nebo espresso a necháme vystydnout. A teď se můžeme pustit do krému. Do tuha vyšleháme ½ kelímku smetany ke šlehání. Ke šlehačce přidáme kelímek mascarpone nebo tučný tvaroh, osladíme moučkovým cukrem a opět promícháme. A teď už jdeme plnit skleničky.

Vezmeme piškot, namočíme do kávy (můžeme přidat 2 lžíce rumu či amaretta) a vyskládáme jimi postupně dno sklenice. Na piškoty dáme vrstvu krému a opět namočené piškoty. Stejně pokračujeme, dokud není sklenička skoro plná. Končíme vždy piškotovou vrstvou. A teď už jen poprášit kakaem a dát do lednice.

Pokud nejste milovníky kávy, nezoufejte. Dezert připravte úplně stejně, jen piškoty nemáčejte v kávě, ale proložte je třeba ovocem. Borůvky, jahody nebo třeba svařená jablka se skořicí budou taktéž vynikající.

Chcete vyzkoušet i jiné moučníky? Hned 5 receptů na moučníky, které zvládnete připravit do 30 minut, najdete v tomto článku.

Pro ty, co chtějí mít dezert opravdu valentýnský, mám malou vychytávku.

Z papíru si vystřihněte srdce a to položte na poslední vrstvu piškotů. Do malého sítka dejte kakao a posypejte, poté opatrně oddělejte papírové srdce. Krásná a jednoduchá ozdoba je na světě a teď už šup s dezertem do lednice.

Teď se budeme chvíli věnovat přípravě masa. Vepřovou panenku si nakrájíme na asi 3cm válečky. Maso osolíme, opepříme, přidáme trošku tymiánu, rozmarýnu a nakonec zakápneme olejem. Maso dáme v dóze odležet do lednice. Vepřová panenka je velmi jemné maso, takže ji není potřeba marinovat dlouho. Bohatě postačí hodina, ale pokud víte, že budete mít méně času, můžete ji naložit i den dopředu a nechat v lednici, stejně jako tiramisu.

Další přijdou na řadu gratinované brambory. Brambory oloupeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Vezmeme si zapékací mísu nebo pekáček a vytřeme ho máslem. Naskládáme první vrstvu brambor, posolíme a skládáme další vrstvu, a tak pořád dokola. Troubu si zatím předehřejeme na 180 °C. Brambory ještě zalijeme kelímkem smetany ke šlehání. Dáme péct, dokud nejsou brambory měkké. Délka pečení záleží na velikosti pekáčku, ale odhaduji tak 30-45 minut. Jakmile jsou brambory měkké, posypeme povrch brambor nastrouhaným sýrem a ještě na chvíli dáme do trouby.

Příprava panenky a stejně tak fazolek je otázka několika minut. Začneme s fazolkami. Fazolky krátce povaříme v osolené vodě, stačí 3-5 minut. Musí zůstat křupavé! Propláchneme je ledovou vodou a dáme na pánvičku spolu s kouskem másla a nakrájenou slaninkou. Necháme je opékat, dokud nám slaninka nezezlátne.

Teď už konečně přišel čas na vepřovou panenku. Válečky masa můžeme ještě obalit v plátku slaniny, dáme na rozehřátou pánev a opět přidáme trošku másla. Maso opečeme z obou stran, bude stačit 3 minuty z každé strany. Průběžně přeléváme šťávou s máslem. Poté maso dáme ještě na 8 minut do rozehřáté trouby, aby se dodělalo. Hotové maso vyndáme a zabalíme do alobalu, aby si chvilku odpočinulo.

Mezitím si připravíme šunkovou rolku. Vyšleháme si ½ smetany ke šlehání. Šlehačku poté ochutíme strouhaným křenem nebo křeníkem, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy.

Křenovou šlehačku si dáme do cukrářského pytlíku, pokud máme, pokud ne, budeme šunku potírat nožem. Na kraj šunky nastříkáme křenovou šlehačku a zamotáme. Pokud budeme natírat nožem, můžeme šunku natřít po celé délce a zavineme. Připravíme celkem 4 rolky.

Rolky mějte v lednici připravené jen maximálně 15 minut před konzumací, pokud byste je chystali dopředu, budete muset použít ztužovač šlehačky.

A máme hotovo.

Teď už jen šunkové rolky na talířku dozdobíme petrželkou, zeleninou a podáváme s kouskem pečiva. Vepřovou panenku servírujeme s opečenými zelenými fazolkami a gratinovanými brambory, panenku ještě přelijeme šťávou z masa. Můžeme taktéž dozdobit petrželkou nebo pažitkou. Zelená bylinka vypadá na talíři vždycky dobře.

Pokud se chcete bylinky naučit pěstovat a využívat v kuchyni a to nejen k dekoraci, připravila jsem pro vás e-book Pěstujeme bylinky.

Po večeři už chybí jen sladká tečka v podobě tiramisu, které na Vás zatím čeká v lednici.

Chybí už jen sladká tečka v podobě tiramisu, které na vás zatím čeká v lednici.

Spoustu dalších receptů najdete na facebooku Máma z gruntu.

Přeji vám dobrou chuť a mějte se rádi a nejenom na Valentýna!

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> ,"Pěstujeme bylinky >> a "Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.