Úroda cuket je zase velká a já ji musím nějak zpracovat. Co vy? Taky často bojujete co s nadúrodou cuket dělat?
Mou stálicí a velmi oblíbenou plodinou jsou cukety. Vždy si zasadím alespoň 3 rostliny. Cukety najdete v řadě odrůd, ale v zásadě se dělí podle barevnosti, a to na žlutou, bílou a zelenou. Za ty roky, co cukety pěstuji jsem vypozorovala pár rozdílů.
Jaké jsou rozdíly mezi odrůdami?
Velkou výhodou cuket je to, že jsou opravdu nenáročné a skvěle se hodí k pěstování na balkonech, terasách a samozřejmě v zahradě.
Nevím, jak u vás, ale já mám často úrodu cuket tak velkou, že nevím co s nimi. A tak v průběhu prázdnin u nás vedou cuketové recepty. Už zdaleka nedělám jen cuketu smaženou jako řízek nebo cuketovou buchtu. Je potřeba zapojit fantazii, a proto jsem pro vás připravila 5 méně známých cuketových receptů.
Cože? Pomazánka z cukety? Věřte nebo ne je velmi dobrá a to, že je z cuket ani nepoznáte.
Potřebujeme:
Cukety omyjeme, odřízneme stopky a špičky. Nastrouháme nahrubo, prosolíme a necháme v misce 30 minut ležet, aby cuketa pustila vodu. Po 30 minutách propláchneme a vymačkáme všechnu tekutinu.
Do pánve dáme trochu oleje a necháme asi 1 minutu rozvonět drcený česnek a chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr.
Důkladně promícháme a mažeme na kváskový chléb nebo jakékoli jiné pečivo.
Rádi byste se naučili péct domácí kváskový chléb. Potěším vás :). Naskočte do online kurzu a naučte se se mnou kváskovat jednoduše a s radostí v kurzu UPEČ SI SVŮJ PRVNÍ KVÁSKOVÝ CHLÉB, kde se naučíte vše potřebné a vy už nikdy nebude chtít jiný chléb. To mi věřte …
Cuketová polévka je hned po vývaru a dýňové polévce nejoblíbenější polévkou našich dětí. Velkou výhodou této polévky je nejenom to, že je rychle připravená, ale hlavně se nemusí nijak zahušťovat, a to, že je z cuket, vůbec nepoznáte. Navíc při její přípravě zužitkujete už i velké přerostlé cukety, což se opravdu hodí. Přece je nevyhodíte 🙂
Potřebujeme:
Cuketové zelí je velmi dobrá alternativa ke klasickému hlávkovému nebo kyselému zelí. U nás cuketové zelí postupně v sezóně vytlačilo zelí hlávkové. Cuketové zelí je mnohem lehčí, snáze stravitelné a na chuti nepoznáte rozdíl.
Popravdě já ho mám i raději než klasiku, jelikož v posledních 4 letech jsem soustavně buď těhotná, nebo kojím, a tak si bez obav mohu pochutnat i na klasice vepřo knedlo zelo, v mém případě tedy vepřo-knedlo-cuketo :D.
Potřebujeme:
V létě často nemám chuť na nějaký vydatnější oběd, a tak často skončím u salátu nebo právě této cuketové omelety. Pojďte si se mnou připravit lehký oběd nebo teplou večeři.
Potřebujeme:
Tento recept je nejjednodušší ze všech. Cuketu si očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud vybereme mladou cuketu nemusíme ji ani loupat a zbavovat jadřince. Nastrouhanou cuketu osolíme a necháme ji tak 5 minut odpočinout, aby pustila vodu, poté ji vymačkáme.
Na pánev dáme rozehřát lžičku másla. Nastrouhanou cuketu vložíme do pánve, posypeme bazalkou a restujeme asi 5 minut. V misce si rozšleháme vejce, osolíme a nalijeme na cuketu. Opékáme z obou stran dozlatova.
Můžeme přidat ještě zelenou petrželku, která je skvělým zdrojem vitamínu C.
Omeletu si můžeme ještě naplnit šunkou a sýrem, ale dobrá bude i jen tak.
Sladká tečka prostě musí být…
Cuketové brownie je naprostá čokoládová pecka, která vás určitě nezklame. Díky cuketě je brownie příjemně vláčné a vlhké, takže určitě nešlápnete vedle.
Na těsto potřebujeme:
Na polevu potřebujeme:
Cuketu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady. Nelekejte se, těsto bude dost tuhé.
Připravíme si plech, který vymažeme a vysypeme moukou, příp. vyložíme pečícím papírem.
Pokud pečící papír namočíme a v ruce pomačkáme, lépe se přizpůsobí tvaru plechu nebo nádoby.
Těsto vylijeme na plech, rozetřeme a dáme péct do rozehřáté trouby na 180° C asi 25 minut.
Připravíme si polevu a to tak, že všechny suroviny jednoduše smícháme.
Jakmile nám brownie vystydne, polijeme polevou a necháme v lednici trošku ztuhnout.
Cuketa se dá mimo sezónu nahradit jablky, výsledek bude stejný :).
Doufám, že jsem vás přesvědčila o tom, že cuketa je plnohodnotná plodina, která se dá zpracovat na neskutečně mnoho způsobů. Tím, že je chuťově neutrální, se hodí jak k přípravám naslano, tak i k pečení sladkých dobrot.
Chybí vám v kuchyni nějaké vybavení nebo by jste si chtěli udělat radost novým pomocníkem nebo nádobím. Já moc ráda nakupuji na tomto e-shopu.
Trápí vás, že nevíte, jak si cuketu v příští sezóně vypěstovat?
Nebo jste se zrovna přestěhovali a chcete si teprve založit zeleninovou zahrádku?
Už dlouho přemýšlíte nad tím, že muškáty na vašem balkoně vyměníte za truhlíky se zeleninou?
Vám všem moc ráda pomohu na cestě za vlastní úrodou.
Jak vám mohu pomoci a co se se mnou můžete naučit? Vše je ke stažení zdarma.
Další užitečné rady a recepty sdílím na facebooku Máma z gruntu nebo IG.
Přeji vám krásný zbytek prázdnin a dejte mi vědět, které recepty jste zkusili a jak vám chutnalo :).