Dítěti asi jedlým dárkem radost neuděláte, to si nebudeme namlouvat, ale třeba děda, manžel nebo kamarádka po něm mlsně skočí, to mi věřte. U mě je to léty ověřená praxe 🙂.
Jedlé dárky u nás v rodině nikdy nezklamou.
Vánoce sice nejsou o dárcích, ale co si budeme namlouvat, každý z nás chce obdarovaného potěšit, proto je i pro mě výběr toho správného dárku někdy docela oříšek. Velmi ráda dávám osobní dárky “šité“ obdarovanému přímo na míru. A to ty jedlé dárečky umí docela dobře splnit.
Dárek nemusí stát tisíce, aby udělal někomu radost.
Moc ráda ti teď předám 6 mnou ověřených receptů na JEDLÉ DÁREČKY, které mě nikdy nezklamaly.
Společně si připravíme:
Bylinkový olej potěší každého, kdo se rád pohybuje v kuchyni nebo u grilu. Jeho výroba je navíc velmi snadná a stojí jen pár korun.
Na přípravu bylinkového olej potřebuješ:
Do zavařovací sklenice dáš čerstvé nebo sušené bylinky a zaliješ je olejem. Stejně tak můžeš vložit stroužek česneku nebo feferonku. Necháš marinovat nejméně týden a občas protřepeš.
Jakmile bude olej hotový, přecedíš ho do finální lahve a dárek je téměř hotový. Pro efekt můžeš vložit do oleje novou snítku bylinky.
U nás už se marinuje olej s česnekem a pepřem a v druhé lahvičce pak olej s rozmarýnem a tymiánem.
Uzávěr lahve pak můžeš ozdobit kouskem pytloviny a převázat jutovým provázkem a krásný osobní dárek je na světě.
K bylinkovému oleji můžeš přibalit kvalitní balení olivového oleje nebo dávkovač na olej a máš hned super dárek pro každého kuchaře. 😉.
Kdo by neměl rád křupavé müsli? Já teda rozhodně ano, a to hlavně jako součást snídaně. Proč tedy někoho neobdarovat DOMÁCÍ GRANOLOU?
A jelikož müsli, která jsou k dostání v obchodě, bývají opravdu dost přeslazená, a člověk ani neví, co je v krabici nasypané, tak jsem se naučila péct vlastní křupavou granolu.
Upéct GRANOLU je snadné a hlavně je to krásný, voňavý a originální VÁNOČNÍ DÁREK.🎄. Takže pokud nevíš, čím obdarovat kamarádku, švagrovou nebo prostě kohokoli, kdo má rád zdravé mlsání, granola je jasná volba.
Na přípravu domácí granoly potřebuješ:
Všechny sypké suroviny vysypej na plech a rovnoměrně pokapej medem. Pokud už máš med zkrystalizovaný, dej ho k vločkám, až budou trochu teplé, rozpustí se pak už snadno.
Granolu peč asi 20-30 minut na 160 °C, dokud nebudou vločky křupavé, ale kontroluj to, ať se nespálí. Několikrát během pečení a i během chladnutí granolu promíchej a máš hotovo. 😉.
Pokud chceš přidat do granoly čokoládu, přidej ji až těsně před dopečením, ať se nespálí.
Ty nejluxusnější ořechy a směsi kupuji vždy na e-shopu ochutnejOřech . Moc ráda je přidávám nejen do granoly, ale také z nich tvořím dárkové kornouty, které potěší rozhodně víc než bonboniéra.
A teď už stačí jen granolu nasypat do nějaké pěkné nádoby s pákovým uzávěrem nebo plechové dózy. Moc hezký výběr za pár korun mají v třeba v Pepco. Balíček můžeš doplnit i pěknou sadou snídaňových misek nebo hrnečkem na čaj.
Vůně a chuť domácího pečiva je naprosto nenahraditelná a taková kvásková domácí vánočka na svátečním stole – to je opravdu něco.
Už několikrát jsem si ověřila, že dokřupava upečeným domácím chlebem nikdy nikoho neurazíte a proto pokud kváskujete, neváhejte a upečte něco dobrého.
Ne každý ale kváskovat umí a proto bych vás ráda pozvala do online kurzu Upeč si svůj první kváskový chléb a jiné pečivo, kde se nejenom naučíte připravit vlastní kvásek, ale i péct chléb, vánočku, rohlíky nebo třeba perník či pizzu (cekem najdete v kurzu 30 receptů).
A jak by před 6 lety, kdy jsem s kváskováním začínala, vypadal můj ideální dárek?
Pecen voňavého chleba a k němu dárkový poukaz na online kurz Upeč si svůj první kváskový chléb a jiné pečivo.
Jako začátečníkovi by mi to udělalo obrovskou radost, proto dárkové poukazy čekají i na vás. Stačí mě po objednání kurzu kontaktovat a poukaz máte obratem v e-mailu nebo za pár dnů v poštovní schránce.
Taky je pro tebe největší oříšek čím obdarovat chlapy ve tvé rodině? Co takhle pořádná sklenice UTOPENCŮ, tou přece nemůžeš nic zkazit. Sladkého je na Vánoce každý přecpaný a věř mi, že dobře uleželý utopenec přijde vhod.
Příprava utopenců ti zabere jen pár minut, ale ten výsledek stojí opravdu za to.
Na přípravu utopenců potřebuješ:
Příprava utopenců je opravdu snadná. Cibuli nakrájej na tenčí kolečka a špekáčky oloupej a překroj na čtvrtiny. Poté vkládej střídavě do zavařovací sklenice špekáčky a cibuli.
Nálev připravíš tak, že asi 10 minut povaříš vodu, ocet, cukr a koření. A klidně ještě teplým nálevem špekáčky zalij.
Špekáčky nechej asi týden uležet v lednici a dárek pro pořádného chlapa je na světě.
Já utopence moc ráda připravuji do sklenic s pákovým uzávěrem, které seženeš v Pepco. Nejenom, že to pěkně vypadá, ale sklenice obdarovanému zůstane a může ji jakkoli později využít. Co k utopencům přibalit? Třeba kvalitním sýrem nebo lahví vína nikoho neurazíš. 😉.
Stejně jako u utopenců je směs dobře naložených sýrů výborné zpestření jinak dost sladkých Vánoc.
Na přípravu směsi sýrů potřebuješ:
Uvedené množství je na jednu 3litrovou zavařovací sklenici. Klidně ale nakládej do menších sklenic, ať máš dárečků víc.😉.
Sýry nakrájej na menší kousky a vrstvi do sklenice. První vrstva je vždy směs sýrů, kterou posypej kořením, a potom vrstva cibule a oliv, stejně pořád dokola. Na závěr sýry zalej olivovým olejem.
Směs nechej uležet asi týden v lednici. A je hotovo, už se mi úplně sbíhají sliny 😋.
Čím vyšperkovat balíček s naloženými sýry? Co třeba kvalitní klobásky, sýr nebo dobrá lahev vína. To by šlo ne?
Znáš PEČENÝ ČAJ? Pečený čaj byl vlastně úplně první jedlý dárek, který jsem kdy připravovala. Z toho jasně vyplývá, že jeho příprava je opravdu velmi snadná.
Pečený čaj je skvělý v mnoha ohledech. A to nejen tím, že je ho opravdu snadné připravit, ale k jeho přípravě lze použít jakékoli ovoce a to jak čerstvé, tak i mražené. Klidně můžeš přidat i starší zavařeninu. Výroba pečeného čaje je prostě skvělá možnost, jak si vyklidit mrazák či spíž😁.
Na přípravu pečeného čaje potřebuješ:
Velké ovoce nakrájej na menší kousky, drobné ovoce nechej tak. Veškeré ovoce dej do velkého pekáče nebo hlubokého plechu a zasyp cukrem. Koření vlož do starší silonky či látkového pytlíčku, aby se ti koření snadno hledalo. Citron doporučuji oloupat, kůra totiž ve větším množství dělá v čaji hořkou chuť.
Celou směs peč na 180°C asi 45 minut, sem tam promíchej. Jakmile je pečený čaj hotový, vyjmi ho z trouby. Plníme do zavařeninových sklenic a zavíčkuj. Sklenice otoč na pár minut dnem vzhůru a je hotovo.
Chcete se naučit zavařovat a užít si hojnost léta po celý rok. Koukněte na oblíbený webinář zdarma Jak zavařovat efektivně a na jistotu.
Krásný výběr zavařovacích sklenic mají na tomto e-shopu, pravidelně zde nakupuji a vždy jsem byla spokojená.
Teď už stačí jen na sklenici nalepit návod k přípravě: 3 lžíce pečeného čaje zalít horkou vodou.
K pečenému čaji můžeš přibalit třeba pěkný hrneček nebo domácí sušenky či perníčky a krásný dárek, který zahřeje nejenom u srdce, je hotový.
Krásný zbytek adventu a pohádkové Vánoce ti ze srdce přeje a těším se na potkávání v mé facebookové skupině Zahrada a kuchyně Mámy z gruntu, kde najdete pravidelnou inspiraci, rady a recepty.