Učíme se zavařovat DÍL 3 – Vaše otázky a odpovědi

Zavařování prostě k podzimu patří a vlastně ne jednom k podzimu :). Neznám lepší způsob, jak si uchovat zeleninu a ovoce pro zimní období než právě tím, že si zavařím kompoty, přesnídávky, marmelády, čalamády, čatní apod.

Už několikrát jsem si při přípravě oběda či koláče k odpolední kávě ověřila, že mít v zásobě několik sklenic zavařeniny, je víc než fajn. Kolikrát už mi toto moje syslení ušetřilo čas i peníze.

Pořád mám pocit, že ale spousta z vás bere zavařování jako něco složitého, časově náročného. Obáváte se zbytečně. Podrobně jsem se o tom rozepsala v prvním článku ze série Učíme se zavařovat.

Moje spíž, kde se to už zavařeninami pěkně plní

Teď se spolu se mnou pojďte podívat na ty nejčastější otázky, které jsem od vás k tématu zavařování dostala.

  • Které sklenice mohu na zavařování použít?
  • Kde mohu sehnat zavařovací sklenice?
  • Nemám zavařovací hrnec, mohu zavařovat i bez něj?
  • Jsem začátečník, čím mám začít?
  • Jak dlouho zavařenina vydrží?
  • Jak poznám, že je zavařenina zkažená?
  • Zavařenina se mi zkazila, co jsem udělala špatně?

1. Které sklenice mohu na zavařování použít?

Zavařovacích sklenic jsou v zásadě dva typy, které se liší jen druhem uzávěru a to sklenice, které mají

  • šroubovací víčko,
  • a ty s víčkem OMNIA, které se zavírá pomocí zavařovací hlavy.

Podívejte se na fotogalerii, která vám rozdíl mezi typem sklenic určitě objasní lépe 🙂

První řada jsou sklenice se šroubovacím víčkem.
Druhá řada sklenice s víčkem OMNIA
První víčko OMNIA, druhé šroubovací
Zavařovací sklenice OMNIA s víčkem a hlavou

Které sklenice nejsou pro zavařování vhodné?

Existuje jeden typ sklenic, který pro zavařování není vhodný nebo lépe řečeno, mě se tyto sklenice neosvědčily. Jsou to skleničky od dětských přesnídávek a příkrmů, které nemají šroubovací víčko.

Já do tohoto druhu skleniček nezavařuji a vyhazuji je do tříděného odpadu.

2. Kde mohu sehnat zavařovací sklenice?

Zkuste se poptat v rodině, zaručeně někdo alespoň pár zavařovacích sklenic ve spíži či ve sklepě najde. Pokud tuto možnost nemáte, zavařovací sklenice včetně víček koupíte v každých domácích potřebách nebo v hobbymarketu.

Popravdě, já jsem nikdy sklenice nekupovala, protože si poctivě schovávám sklenice od koupených zavařenin, hořčic, jogurtů apod. a ty potom používám pořád dokola.

Každoročně, ale nakupuji nová víčka, jelikož ty vydrží mnohem méně zavařovacích cyklů než samotné sklenice.

3. Nemám zavařovací hrnec, mohu zavařovat i bez něj?

Co si budeme povídat zavařovaní v zavařovacím hrnci je nejpřesnější a často i nejpohodlnější, a to hlavně pokud máte, tak jako já, zavařovací hrnec s termostatem a minutníkem. To se potom zavařuje úplně samo. Pokud tedy chceš zavařovat častěji, určitě se vyplatí do něj investovat, stojí cca 1700,-Kč. My ho máme napůl s tchýní a využíváme ho obě celoročně.

V takovém zavařovacím hrnci se dá nejenom zavařovat, ale my v něm připravujeme i pomalu tažený vývar, který poté napytlíkujem do mrazáku. Kde jinde bych mohla uvařit 10 litrů poctivého vývaru…

A svařáček v zimních měsících je taky moc fajn 🙂

Zavařovací hrnec nemám a nebudu si jej pořizovat

Zavařovat se dá samozřejmě i bez zavařovací hrnce. Metod je hned několik a to:

Zavařování v hrnci bez teploměru

Postup toho, jak zavařovat bez zavařovacího hrnce, jsem popsala v minulém článku, kde jsme se učili zavařovat přesnídávky.

Ale pozor, jelikož takto teplotu zavařování spíše odhadujeme, doporučuji tuto metodu použít jen u receptů, kde je nám jedno jestli zavařujeme na 70°C nebo 90°C.

Konkrétně je tedy tento způsob zavařování vhodný u přesnídávek, čalamád, čatní apod.

Určitě ne však u kompotů, masa, hub a třeba nakládaných okurek. U těchto druhů zavařenin je potřeba teplotu zavařování hlídat přesně jelikož buď kompot rozvaříme nebo nedojde k dostatečné sterilizaci, a to hlavně u hub a masa.

Zavařování v troubě

Zavařování v horkovzdušné troubě jsem vyzkoušela poprvé až letošní rok. Stejně jako u předchozí metody bych ho, alespoň začátečníkům, doporučila využít stejně jako u předchozí metody, jen v případě, že teplota sterilizace není až tak důležitá.

Postup je velmi jednoduchý. Troubu rozehřejete na 150 °C. Do trouby vložíme plech a na něj naskládáme zavíčkované sklenice přibližně stejné velikosti. Sklenice se nesmí dotýkat ani okrajů plechu ani sebe navzájem. Na plech nalijeme vodu asi do výšky 2 cm a sterilujeme po dobu asi 40 minut. Poté necháme ve vypnuté troubě ještě asi 30 minut.

Já jsem takto sterilovala zeleninovou čalamádu a přesnídávky a zatím je vše v pořádku.

Zavařování v myčce na nádobí

Nechci doporučovat něco, co nemám sama vyzkoušené a zavařování v myčce je jedna z těchto věcí. Pokud někdo takto zavařujete, budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti.

Kompoty, které jen čekají až přijde zima

4. Jsem začátečník, čím mám začít?

Pokud jste opravdový začátečník a se zavařováním nemáte žádnou nebo jen malou zkušenost, doporučila bych vám začít něčím, kde doba i teplota sterilizace nehraje ve výsledné chuti či konzistenci roli.

Čím tedy začít?

Moje první pokusy o zavařování byly jednoznačně přesnídávky a záhy i čalamády, které jsou podle mě nejenom nejsnadnější, ale je to i skvělý způsob, jak zpracovat naši úrodu ovoce a zeleniny.

Přípravě přesnídávek jsem věnovala celý minulý článek, najdete ho zde.

Recepty na velmi snadnou čalamádu i mnoho dalšího najdete zde na mém Instagramovém účtu nebo na facebooku Máma z gruntu.

https://www.instagram.com/p/CC-UhYFHOXR/?utm_source=ig_web_copy_link

5. Jak dlouho zavařenina vydrží?

Kvalitně připravené zavařeniny vydrží při správném skladování více než rok. U nás se většinou do dvou let spotřebují. Musím ale upozornit, že postupem času například kompoty ztrácí barvu a už nevypadají tak vábně, ale jinak jsou zcela v pořádku.

Ideální skladovací prostředí je spíš nebo suchý sklep, kde je stálá teplota a temno.

Otevřenou zavařeninu musíme skladovat v lednici.

6. Jak poznám, že je zavařenina zkažená?

To poznáte, nebojte se. Zkažená zavařenina po otevření šumí, perlí, je kalná nebo zapáchá. Často je varovným signálem nafouklé víčko.

U marmelád se může objevit i plíseň, které si všimneme až po otevření.

Takto znehodnocené zavařeniny určitě nekonzumujeme.

Klasika znojemské okurky

7. Zavařenina se mi zkazila, co jsem udělala špatně?

Důvodů může být hned několik, ale často sama nevím, co jsem udělala špatně. Mezi nejčastější chyby patří:

  • nedostatečně omyté suroviny,
  • špatně vysterilizované sklenice,
  • stará nebo nekvalitně vysterilizovaná víčka,
  • nedostatečná hygiena na pracovním stole (čisté prkénko, nůž, utěrky, pracovní plocha i naše ruce)
  • neochutnávat 2x stejnou lžící,
  • nepoužívat dřevěná prkénka a vařečky,
  • dodržet dobu sterilizace,
  • správné uskladnění zavařeniny.

Nevěste, ale hlavu, někdy se prostě stane, že se jedna sklenice zavařeniny zkazí. Stává se to i profíkům.

To, ale není důvod proč se do toho nepustit.

Přeji vám krásné podzimní dny a hurá do zavařování 🙂

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> ,"Pěstujeme bylinky >> a "Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.