Mám pro vás 5 jednoduchých moučníků, které zvládnete hravě upéct dřív, než skončí seriál.
Navíc jsem si řekla, že byste si možná v této nelehké době chtěli přečíst i něco jiného, než kolik lidí je už nakažených. Já sama jsem si chvilku odpočinula od šití roušek a sepsala pro vás tento článek.
Spoustu dalších receptů i rad z mé kuchyně a zahrady najdete v mé facebookové skupině Zahrada a kuchyně Mámy z gruntu.
Je nutné si zachovat zdravý rozum a pozitivní mysl. A proč si k tomu i trochu nezamlsat?
Peču sice ráda, ale zase tím nerada trávím celé dopoledne. Proto jsem pro vás připravila 5 jednoduchých moučníků, které zvládnete i s pečením připravit do 30 minut. Všechny jsou u nás v rodině velmi oblíbené. Navíc jsou snadné na přípravu, rychle hotové a ze surovin, které mám běžně doma.
Tak si pojďme společně zpříjemnit tento ne zrovna klidný čas a trošku si obalit nervy.
Tento štrůdl peču hlavně na podzim, když je spousta jablíček, ale už jsem ho připravovala i s makovou nebo tvarohovou náplní a byl taky bezva. Těsto je jen ze 3 surovin, a navíc bez cukru. Skvěle se s ním pracuje.
Potřebujeme:
Z másla, mouky a jogurtu vypracujeme těsto a dáme na chvíli odležet do lednice. Mezitím si očistíme a nastrouháme jablka, která ochutíme lžící skořice a případně dosladíme.
Těsto rozdělíme na 3 části. Každou část vyválíme, poklademe jablky a zabalíme. Přeneseme na plech, který máme vyložený pečícím papírem.
Pokud máme jablka hodně šťavnatá, můžeme na těsto dát piškoty a teprve na ně jablka. Piškoty přebytečnou šťávu vpijí. Štrůdl dáváme na plech vždy skladem dolů!
Pečeme asi 25 minut při 180 °C. Krájíme až štrůdl vychladne.
Tato perníková buchta patří mezi mé oblíbence, a to nejenom v zimním období. K tomuto receptu nepotřebujete ani váhu, vše se odměřuje na hrnečky. Já používám hrnek o objemu 250 ml, ale záleží na velikosti plechu, na kterém budete perník péct. Navíc je příprava opravdu snadná a hravě ji zvládnou začátečníci. Plech mám o rozměrech 25 x 30 cm. Velký výběr plechů na pečení najdete na mém oblíbeném e-shopu.
Potřebujeme:
Všechny suroviny (kromě marmelády) smícháme a těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pokud budete chtít plech vyložit pečícím papírem, nejprve papír smuchlejte v ruce a namočte, lépe se přizpůsobí tvaru plechu. Pečeme na 170 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a perník potřeme domácí meruňkovou marmeládou.
Když chceme perník ještě vylepšit, můžeme rozpustit ve vodní lázni tyčinku ledových kaštanů a pocákat čokoládovou směsí marmeládu. Nakonec ozdobíme plátky kokosu.
Tento ovocný koláč peču poměrně často. Je to takový univerzální koláč, který chutná všem, a navíc se skvěle hodí tehdy, pokud chceme zužitkovat zavařeninu nebo v létě čerstvé ovoce. Koláč na fotce jsem pekla z rynglí, ale skvělý je i s meruňkami, jahodami nebo rybízem. Průměr formy mám 22 cm.
Kdo si chce zkusit vypěstovat vlastní jahody a borůvky, tady najdete, jak na to. A jde to i na balkoně :).
Potřebujeme:
Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto vylijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Poté poklademe ovocem. Pečeme asi 30 minut při 170 °C.
Mřížkový koláč je další osvědčená klasika, která nikdy nezklame. Navíc pokud se Vám povede hezká mřížka, vypadá koláč i moc pěkně.
Potřebujeme:
Postup je opět velmi jednoduchý. Vypracujeme těsto a dáme ho na 15 minut vychladit do lednice. Mezitím si vymažeme formu a připravíme libovolnou náplň (tvaroh, povidla, zavařeninu, marmeládu, mák, čerstvé ovoce apod.).
Jak na velmi jednoduché zavařování pro začátečníky a na co si dát pozor? Odpovědi najdete na webináři zdarma Jak zavařovat efektivně a na jistotu. Klikni zde.
Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta vmáčkneme do formy.
Teď přijde na řadu náplň. Tento koláč jsem dělala s tvarohovou náplní. Jinak úplně nejvíc miluji mřížkový koláč potřený marmeládou anebo jablečnou náplní.
Tu připravuji takto: Jablíčka nakrájím na kostky a podleji v hrnci trochou vody, dosladím dle potřeby a přidám trošku skořice. Vařím do změknutí jablíček a pak přidám asi 1 vrchovatou lžíci pudinkového prášku.
Ze zbylého těsta vytvoříme válečky a následně mřížku.
Pečeme při 180 °C asi 25 minut.
Pečeme při 180° C asi 25 minut.
Stalo se Vám někdy, že Vás honila mlsná, ale nechtělo se Vám péct koláč? Nebo jste byli doma sami, a přece si nebudete péct koláč jen pro sebe. I pro Vás mám řešení, které jsem objevila poměrně nedávno.
Je to mugcake, tedy koláč upečený v mikrovlnné troubě, a je to porce tak akorát pro jednu osobu.
Cože? Taky jsem se na to dívala stejně divně jako vy, ale světe div se, opravdu se dá takto péct a byla to dobrota.
Potřebujeme:
Smícháte všechny suroviny na těsto a dáte do vymazaného hrnečku nebo misky. A teď už jen zapněte na 2 minuty mikrovlnku a je to. Pak už jen necháte mugcake vystydnout a vyklopíte. Sama jsem nevěřila, že to funguje, ale byla jsem mile překvapená.
Chybí vám v kuchyni nějaké vybavení nebo by jste si chtěli udělat radost novým pomocníkem nebo nádobím. Já moc ráda nakupuji na tomto e-shopu.
Věřím, že alespoň jeden z těchto moučníků v nějaké obměně připravujete doma také, ale to je přece dobře. V jednoduchosti a ověřených receptech je pro mě to pravé kouzlo.
Pokud dáváte přednost dobrotám ze zdravějších surovin, mám pro vás jeden z jahel. Koukněte sem.
Jaký moučník, koláč či buchtu máte nejraději Vy?
Další užitečné rady a recepty sdílím na facebooku Máma z gruntu i IG.
Co možná nejpohodovější dny Vám ze srdce přeje