Chtěla bys proniknout do tajů zavařování tak, jako to dělaly naše babičky? Bojíš se, že je to složité? Mohu tě ujistit, že není a často to jen tak vypadá.
Doporučuji kouknout na online webinář zdarma Jak zavařovat efektivně a na jistotu.
Pomalu se blíží konec hlavní zahrádkářské sezóny, kdy si jen tak vyběhneme do zahrádky a natrháme si plné hrsti dobrot, které nám naše zahrádka poskytuje. Už máme za sebou období jahod, rybízů, třešní, meruněk, hrášku a podobných malých plodů, které jsou vhodné zejména pro přímou konzumaci, zamrazení případně výrobu marmelád.
Právě podzim, je alespoň pro mě, ta nejlepší doba, kdy už pomalu můžeme zhodnotit uplynulou hlavní sezónu a přemýšlet, co se nám povedlo, nebo naopak, co se nám nedařilo. Pokud patříte k té druhé polovině a chcete v další sezóně mít z pěstování už jen radost, mám pro vás cestu.
Stáhněte si zdarma Průvodce pro začínající zahradníky nebo rovnou koukněte na online webinář První krok k zahrádce bez chemie.
S koncem prázdnin a pomalým nástupem podzimu přichází čas, kdy sklízíme úrodu, která vyžaduje buď skladování ve sklepě, nebo zavaření. Popravdě ten, kdo má opravdu vhodný sklep, má doma poklad. My doma sice sklep máme, a část úrody jako jsou brambory, jablka, dýně nebo zelí v něm skladujeme, ale i tak u nás má ZAVAŘOVÁNÍ jasné místo.
Zavařování opravdu nepatří jen do kuchyně našich babiček, ale má své místo i v moderní gastronomii. Moje účast na Gardenfood festivalech v sezóně 2021 mě v tom jen utvrdila.
Zavařování je jednou z možností, jak konzervovat potraviny, které hojně využívali naši předkové, a určitě má své čestné místo i dnes.
Co znamená ,,zavařit potraviny"
Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici těsně uzavřené víčkem ohřívá na teplotu kolem 85 °C nebo vyšší. Ohříváním uzavřených sklenic ve vodě nebo páře dojde k uvaření a pasterizaci pokrmu.
Ještě nedávno nebylo samozřejmostí, že každá domácnost měla k dispozici mrazák a lednici, kde se dalo maso, masné výrobky a třeba i část úrody uchovat. Pro naše předky bylo zavařování nutností a zajisté ho ovládala každá hospodyně.
U nás doma se vždycky zavařovalo hodně. Pamatuji si, jak mamka zavařovala okurky, kompoty, marmelády, přesnídávky a hotová jídla. Když jsme potom v zimě pekly koláč, jak se nám potom meruňkový kompot hodil 😉 .
Kdo by si nepamatoval krásné české filmy, kdy rodinky jedou na dovolenou a v kufru jim zvoní zavařovací sklenice, po okraj naplněné gulášem, omáčkami a jinými dobrotami 😉 .
Já jsem začala zavařovat hlavně v době, kdy se nám narodila první dcera. Bylo to období, kdy jsem se ve velkém pustila do přípravy přesnídávek. Ještě teď si pamatuji, jak nadšeně vařím jablečné, meruňkové a další přesnídávky, aby ta naše princezna měla to nejlepší. Tenkrát jsem jich navařila tolik, že je jedla ještě další rok :).
Ve stejné době jsem se vlastně pustila i do zahradničení. Cesta mě dovedla až sem, kdy se pomocí e-booku Pěstujeme na balkoně a Pěstujeme na zahrádce snažím ušlapat cestičku začínajícím pěstitelům a předat jim to, co jsem se sama procesem pokus omyl naučila.
Zavařování je jednou z možností, jak si úrodu a její přebytky zpracovat tak, abychom je mohly využít kdykoli po celý rok. Tomu já říkám SOBĚSTAČNOST, a to je to, o co nám jde.
Proč se tedy do zavařování nepustíte?
Máte pocit, že zavařování je:
Pokud vás od zavařování odrazuje jen těchto pár věcí, můžu vás uklidnit. Nemáte se čeho bát a pusťte se do toho.
Probereme si jednotlivé body, ať v tom máme jasno.
Zavařování není nijak složité a zvládne ho bez problému i začátečník. Stačí dodržet několik zásad, díky kterým nám zavařeniny vydrží bez problému i několik let. Třeba takovou přesnídávku nebo marmeládu, zvládne opravdu každý. Přípravě přesnídávek věnuji celý tento článek.
Zásady úspěšného zavařování:
Tady to nejde říct tak jednoznačně, protože se to odvíjí od toho, do čeho se pustíte. Tak například příprava marmelád nám moc času nezabere. Stačí nám nasbírat ovoce, povařit a dílo je hotovo. Tedy řekněme, že příprava marmelády nám zabere asi 1 hodinu.
Pokud se pustíme do přípravy čalamád či různých zeleninových směsí, musíme si vyhradit čas na přípravu surovin. Nějaký čas nám zabere vaření a samotná sterilizace, řekněme tedy 1,5 hodiny.
To jsou ale jen mé odhady. Já mám zkušenost takovou, že mi téměř vždy zabere více času si připravit zeleninu či ovoce. Samotné vaření a zavaření je už brnkačka :).
Teď se u nás ve velkém zavařují a zpracovávají cukety, rajčata a papriky. Další recepty najdete na mém IG a Facebooku Máma z gruntu.
Nepotřebujete. Zavařovaní je tak jednoduché, že si vystačíte s tím, co máte běžně doma.
Pokud potřebujete zavařovací sklenice a víčka, doporučuji zakoupit zde. Na tomto e-shopu nakupuji sklenice i lahve, jak pro osobní potřebu tak i pro účinkování na festivalech. Vždy jsem byla maximálně spokojena, jak s cenou tak dobou dodání.
Co budete potřebovat:
Zavařovacích hrnců existuje celá řada druhů a značek. V zásadě se dělí na ty automatické s termostatem, a ty které mají klasický teploměr. Chybí vám zavařovací hrnec? Můžete jej zakoupit například zde.
Zavařovat se dá i v troubě, mikrovlnné troubě nebo dokonce v myčce nádobí. Více si můžete přečíst třeba zde.
Pro zavařování přesnídávek a čalamád nám však bohatě postačí nějaký větší hrnec s poklicí.
Pokud dodržíme všechny zásady pro správné zavařování, nemusíme se ničeho bát. To, že je zavařenina v pořádku, poznáme velmi jednoduše pouhým okem.
Zavařenina, která je nějakým způsobem poškozená začne ve sklenici kvasit. Ve sklenici se objeví bublinky a po otevření zavařenina šumí nebo je cítit. U marmelád se může objevit plíseň.
Jakkoli poškozenou zavařeninu nekonzumujeme. Já zatím bez problému zavařuji ovoce, zeleninu a houby. Zavařovat se dá samozřejmě i maso a masové výrobky, ale do toho jsem se zatím nepouštěla, jelikož to nebylo potřeba.
Tak tady je alespoň u mě odpověď zcela jasná. ANO, vyplatí. Zkuste se někdy podívat v obchodě kolik stojí sklenice marmelády, kompot nebo třeba znojemské okurky. Zavařování má jednu obrovskou výhodu a to je to, že víte, co si do sklenice dáte. Víte, že ovoce, z kterého je marmeláda, bylo kvalitní, kolik jste přidali cukru apod. Stejně tak to platí i u ostatních zavařenin.
I tady je odpověď jasná ANO vyplatí. V okolí se zajisté najde někdo, kdo vás nějakými přebytky obdaruje, nebo můžete navštívit ověřeného prodejce. Několik skleniček domácí jahodové marmelády či jablečné přesnídávky pro naše nejmenší za trochu námahy určitě stojí. A u přesnídávek se to rozhodně vyplatí nejenom finančně.
Snad jsem vás přesvědčila, že naučit se zavařovat a připravit si tak vynikající marmelády, přesnídávky nebo čalamádu, není vůbec na škodu ;-).
Jak vám mohu pomoci a co se se mnou můžete naučit? Vše je ke stažení zdarma.
Krásný začátek září vám přeje