Prvotní důvod byl jednoznačně ten, že u nás v obchodě nemají v sortimentu žádný jogurt, který by vyhovoval mému mlsnému jazyku. Navíc jsem chtěla mít jistotu, že když budu synovi v období prvních příkrmů dávat jogurt, bude to ten nejlepší. A tyto domácí jogurty jsou opravdu výtečné.
Jedním z důvodů proč jíst kvalitní potraviny je v posledních dnech i to, že všichni chceme přírodní cestou podpořit zdravou střevní mikroflóru a tím naše zdraví a imunitní systém. Náš imunitní systém je velmi úzce propojen s naším střevem a tomu dělají kysané výrobky a jogurty se zdravými bakteriemi opravdu dobře.
U nás v rodině se jogurty jí opravdu hodně a popravdě je asi nejvíc jím já. U mě vedou jednoznačně bílé jogurty, a to zejména ty zrající v kelímku. Miluji jogurt, ve kterém stojí lžíce.
Jednou jsem od kamarádky dostala litr domácího kravského mléka, protože ona nevěděla, co s ním. Já jsem si ho ráda vzala a hned přemýšlela, co s ním provedu.
Obecně ráda zkouším věci i potraviny vyrobit doma. Vzpomněla jsem si, jak mamka doma dělala tvaroh, když jsem byla dítě.
Tak proč by nešel udělat jogurt?
Prošmejdila jsem dostupné informace a první jogurty byly za pár hodin na světě. Nevěříte?
Potřebujeme:
Nejčastěji jogurty dělám z mléka krabicového, protože ne vždy se mi podaří sehnat domácí přímo od krávy. Ve výsledné chuti, ale rozdíl nevidím.
V hrnci s nepřilnavým povrchem zahřejeme mléko těsně pod bod varu a vypneme. Sebereme škraloup, alespoň tak víme, že je mléko opravdu kvalitní. Necháme mléko vychládnout na správnou teplotu. Žádný teploměr ale nepotřebujete. Stačí taková teplota mléka, kdy v něm udržíte prst alespoň na 10 vteřin. Přesně toto je ideální teplota na naočkování mléka.
Naočkování provedeme tak, že do mléka rozmícháme 2 lžíce jogurtu. Teď už jen mléko nalijeme do čistých sklenic třeba od přesnídávky a zavíčkujeme. Sklenice s jogurtem dáme na podnos či plech a na 8 hodin je zaneseme do ložnice, kde je pěkně zachumláme do peřin. Jogurty musí teď mít stálou teplotu, aby se bakterie dobře namnožily. Po 8 hodinách jsou jogurty hotové.
Skladujeme je v lednici, kde bez problému vydrží i týden.
Z 1 litru mléka vyrobíte asi 6-7 jogurtů. Pokud si 1 skleničku schováte vždy pro další výrobu jogurtu, nemusíte už ty z obchodu vůbec kupovat. Postup bude úplně stejný, jen už budete mléko očkovat vaším domácím jogurtem. A tak pořád dokola. Jeden jogurt Vás tak vyjde asi na 5 Kč, a navíc nebudete mít doma hromadu plastových kelímků.
Když se zamyslím, tak bílé jogurty už vlastně vůbec nekupuji. Tyto mi tak chutnají, že už jiné nepotřebuji. Nejčastěji si dávám jogurt s ovesnými vločkami nebo granolou (recept na domácí granolu) a ovocem z naší zahrady. Určitě nepohrdnu dobrou marmeládou nebo přesnídávkou, která dodá jogurt šmrnc.
Jak zavařit a uchovat úrodu po celý rok a čemu se při zavařování vyhnout zjistíte při poslechu webináře Jak zavařovat efektivně a na jistotu. Webinář je zdarma a kouknout na něj můžeš kdykoli ti bude vyhovovat. Stačí kliknout zde a do pár vteřin je u tebe.
Už jsem jogurt vyráběla i z kozího mléka a jde to taky. Jen jogurt není tak hustý, má konzistenci hodně hustého kefíru. Navíc jsou tyto jogurty opravdu živé a plné jogurtových kultur, které opravdu našemu tělu prospívají.
Určitě si jogurt zkuste vyrobit a nebudete litovat. Chuť opravdu stojí za to.
Ráda používám jogurt i při přípravě různých moučníků, které jsou pak krásně vláčné. Několik receptů na rychlé moučníky, najdete v tomto článku.
Chybí vám v kuchyni nějaké vybavení nebo by jste si chtěli udělat radost novým pomocníkem nebo nádobím. Já moc ráda nakupuji na tomto e-shopu.
Další inspiraci najdete v mé facebookové skupině Zahrada a kuchyně Mámy z gruntu, na Instagramu nebo Pinterestu.
Krásný den
Zdravím, díky za návod. Jen odkaz na „domácí granolu“ odkazuje jinam 🙂
Odkazuje správně, jen je recept na granolu součástí 6 receptů na jedlé dárky 🙂