Učíme se zavařovat DÍL 2 – přesnídávky

Víte, co je podle mě nejvděčnější zavařenina? Jsou to přesnídávky a ty se spolu se mnou dnes naučíte zavařovat :).

V minulém článku jsme si řekli spoustu základních informací, bez kterých se ve světě zavařování neobejdeme. První článek ze série Učíme se zavařovat najdete zde. A teď už se konečně můžeme pustit do akce.

Posledních několik let, co jsem s dětmi doma, se ve svém okolí setkávám se spoustou maminek. Všimla jsem si že často když se zmíním o tom, že jsem zavařovala přesnídávky, se mě ptají, jak na to.

A tak jsem se rozhodla, že první věc, kterou se spolu můžeme naučit, je právě zavařování přesnídávek.

Doporučuji kouknout na online webinář Jak zavařovat efektivně a na jistotu, který je pro všechny zdarma.

Jablečná přesnídávka

Jdeme na to

Přesnídávka je jedna z nejvděčnějších zavařenin vůbec. Samozřejmě že nejčastěji ji dáváme ke svačině našim nejmenším, ale u nás ji velmi často jím i já. Přidávám si ji do kaší a jogurtů. Recept na domácí jogurt najdete zde v článku.

Přesnídávku můžete krásně využít i při přípravě moučníků a koláče, kde je právě přesnídávka součást těsta. Můžeme tak nahradit třeba vejce nebo mléko. Více receptů najdete zde v článku nebo na mém IG či Facebooku.

Tento recept je jeden z mých oblíbených. Součástí těsta je právě přesnídávka.

Snad jsem vás přesvědčila, že zavařit si několik skleniček zejména jablečné přesnídávky není vůbec na škodu.

A to už nemluvím o ekonomické stránce. Spočtěte si sami, kolik peněz tím ušetříte, když si vezmeme, že jedna přesnídávka stojí v průměru 15 Kč a malé dítě sní každý den jednu.

Pro mě bylo vždy důležité i složení příkrmu. Berte v úvahu i to, že do komerčních přesnídávek je velmi často přidáváno nemalé množství cukru a dalších látek, které určitě v té domácí nenajdete.

Tak hurá, maminky, babičky, tetičky pojďme zavařovat!!!

V první řadě vás chci ujistit, že zavařit přesnídávku není nic složitého a ani vám to nezabere moc času.

Co budeme potřebovat:

  • dobře vyzrále ovoce,
  • hrnec s nepřilnavým povrchem,
  • tyčový nebo stolní mixér,
  • naběračku a vařečku ideálně plastovou či kovovou,
  • zavařovací hrnec nebo velký hrnec s poklicí.

Kvalitní ovoce je základ

Od tohoto je důležité se odrazit, jinak zavařování vůbec nemá smysl. Pokud máte k dispozici vlastní výpěstky či máte ve svém okolí někoho, kdo vás úrodou obdaruje, máte vyhráno.

Co když nemám vlastní suroviny?

Cesta pro ty, kdo nemají domácí ovoce existuje samozřejmě také. Zkuste ve svém okolí vyhledat pěstitele či prodejce, který vám může poskytnout kvalitní surovinu. Asi se teď ptáte, co má za smysl koupit ovoce a pak z něj vařit přesnídávky. Možná se dostanete jen na o málo nižší cenu, než je ta v obchodě, ale ta KVALITA a SLOŽENÍ je úplně jinde.

Základem kvalitní přesnídávky a stravy obecně jsou jednoznačně kvalitní suroviny!

Jestliže si chcete vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce a dopřát si tak OPRAVDOVOU vitamínovou bombu, ráda vám pomohu. Můžete se tak snadno a bez zbytečných omylů a nezdarů naučit pěstovat na balkoně i zahrádce.

Kdo by nechtěl mít ze zahradničení už jen radost.

Výběr surovin

Pro výrobu přesnídávky vybíráme ovoce, které je dobře vyzrálé a je tedy sladké samo o sobě. Ovoce nesmí být v žádném případě nahnilé nebo plesnivé, takové vyhodíme na kompost. Když v ovoci najdu jen červíka, vykrojím a použiji klidně dál, ale nesmí se objevit hniloba.

Jahody ze zahrádky

Proč doporučuji dát do každé přesnídávky jablka?

Možná jste si všimli, že základ každé přesnídávky je jablko. Má to svůj důvod. Jablka nám přesnídávku krásně zahustí, a navíc obsahují hodně hmoty, která tvoří tělo přesnídávky. Jablko v kombinaci s jakýmkoli jiným ovocem či zeleninou je vždy sázka na jistotu. Navíc jablko je poměrně levná surovina, kterou vás určitě i někdo rád podaruje.

Pokud chcete přesnídávku spíš pro přípravu moučníků, zavařte si čistě jablečnou.

Postup přípravy

Ovoce očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlijeme troškou vody, bohatě budou stačit 2 dcl. Vaříme na mírném plameni, dokud není ovoce měkké. Poté ovoce rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme mixovat úplně dohladka nebo nechat kousky, to už záleží na vás.

Ovocnou směs plníme do připravených vysterilizovaných zavařovacích sklenic, asi 1 cm od okraje, a zavíčkujeme.

Nemáte zavařovací sklenice? Doporučuji nakoupit na tomto e-shopu, mají nejlepší ceny a opravdu velký výběr.

Teď máme dvě možnosti, jak přesnídávku zavařit. První možnost je klasik zavařovací hrnec (na 80° C asi 20 minut). Zavařovací hrnec můžete zakoupit například zde.

Pro ty, co nemají zavařovací hrnec existuje taky cesta. Do velkého hrnce dáme na dno cca 4 cm vody, naskládáme sklenice a přikryjeme pokličkou. Až bude voda jemně vřít stopneme si těch 20 minut.

Potom si rozložíme utěrku a sklenice OPATRNĚ vyndáme a otočíme dnem vzhůru, postačí asi 5 min, pak otočíme zpět.

To je ve zkratce celá věda zavařování.

Hlavně si popište, co ve sklenicích máte. Možná se tomu smějete, ale pokud uděláte víc druhů, za týden nebudete určitě vědět, co kde je.

Dobře si zavařeniny označte

Moje oblíbené kombinace ovoce

Jak už jsem uvedla dříve, JABLKA jsou tělo každé přesnídávky. Proto doporučuji jablka přidat vždy alespoň 1:1, ale často to dělám i 3:1.

Jak volit poměr ovoce a zeleniny?

Platí pravidlo čím hutnější plody, tím méně se musí přidat jablek. Takže třeba u jahodovojablečné přesnídávky dáme tak 80% jablíček a jahody jen na ovonění. 

Vyzkoušela jsem poměrně velké množství kombinací ovoce a zeleniny. V následující tabulce uvedu naše nejoblíbenější a orientační poměr.

Oblíbené kombinace ovoce a zeleniny 

  • Jablko a meruňky v poměru 1:1, klidně i méně meruněk.
  • Jablka a hrušky v libovolném poměru, jelikož hrušky fungují stejně jako jablka.
  • Jablka a jahody, třešně, višně, maliny vše v poměru tak 3:1, jelikož tyto druhy jsou hodně vodnaté.
  • Jablka a švestky, ryngle, mirabelky v poměru 2:1.
  • Jablka a dýně v poměru 1:1 nebo 1:2. Záleží, jestli chceme spíš zeleninový nebo ovocný příkrm.
  • Jablko a červená řepa, platí stejně jako u kombinace jablko a dýně.
  • Jablko a mrkev, stejně jako u dýně.

Samozřejmě můžete kombinovat i více druhů ovoce a zeleniny, záleží jen na vás a chutích vašeho dítěte.

Můžete ozvláštnit přesnídávku i kořením či bylinkou, ale to bych doporučila až u starších dětí.

Doporučuji vyzkoušet

Vyzkoušejte připravit třeba jablečnou přesnídávku s kapkou skořice. Mě osobně moc chutná kombinace dýně, jablko a skořice.

Zavařování je hračka, tak se nebojte a hurá do toho. Potřebujete pomocnou ruku – přidejte se do Klubu Mámy z gruntu a získejte celoroční inspiraci z mé kuchyně.

A pokud se milé maminky nebo těhulky do zavařování nebudete chtít pustit samy, poproste babičky, tetičky a široké příbuzenstvo. Budou určitě rádi, že jsou užiteční, a s chutí vám nějakou tu přesnídávku zavaří. To je jen rada závěrem 😉 .

Jak vám mohu pomoci a co se se mnou můžete naučit? Vše je ke stažení zdarma.

Další užitečné rady a recepty sdílím na facebooku Máma z gruntu nebo IG.

Krásné babí léto

"Učím lidi kolem sebe věcem, které naše babičky uměly a my úspěšně zapomněli. Předávám jim své znalosti tak, aby je pak sami mohli naučit další generaci a my se tak opět mohli pohnout od konzumu směrem k soběstačnosti. "Můj příběh si přečtěte zde >> Jsem autorkou eBooků "Pěstujeme na balkoně >> ,"Pěstujeme bylinky >> a "Pěstujeme na zahrádce >> , prostřednictvím kterých učím zahradničit lidi ve městech i na vesnicích.
Komentáře
  1. Andrea napsal:

    Mila Veroniko,
    dekuji za skvely clanek o presnidavkach. Netusila jsem, ze je to tak jednoduche. A prvni davka za mnou, polovinu mi snedli hned, takze zavarovani me bude cekat az s druhou davkou. Babicky uz bohuzel nemame, tak se s vasimi radami a navody vzdy prenesu na dvorek ke sve babicce. Diky ze to delate a moc Vam fandim!

    • Veronika Gruntova napsal:

      Krásný den Andreo, jsem moc ráda, že jste se odhodlala a do přesnídávek se pustila. Opravdu je to mnohem jednodušší než se může zprvu zdát.

  2. Kristýna napsal:

    Dobrý večer, mohu se zeptat, jak dlouho vydrží tyto zavařené přesnídávky?

    Děkuji

    • Veronika Gruntova napsal:

      Zdravím Kristýno, dokud se nesní :). U nás běžně 1 rok, ale pokud jsou dobře zavařené tak jsou jedlé jsou i po delší době, jen barvu už nemají tak hezkou.

  3. Jana Bártová napsal:

    Dobrý den, velice pěkný článek, jedna otázka mě však dost tíží již od doby, kdy jsem začala dělat přesnídávky pro svého maličkého. Opravdu se mi takto zavařené ovoce bez přidávaného cukru a různých pektogelů nezkazí? Např. u džemů se používají nejrůznější přípravky a cukr společně s kyselinou citronovou právě kvůli tomu, aby se džem nezačal kazit… Samozřejmě pro děti je vždy lepší varianta bez přidaného cukru, ale právě proto, že cukr nepřidávám, tak vařím přesnídávky pro své miminko denně čerstvé. Doteď jsem se bála zavařovat takovouto přesnídávku, abych pak s hrůzou nezjistila, že se mi celá úroda ve sklenicích zkazila, chápete? Ale pak v zimě už ovoce není, takže zavařené by se jistě hodilo, takže opravdu se nemusím bát? Mohu ponechat i hrubší konzistenci, jako že bych přesnídávku nemixovala úplně na jemňoučko, aby tam byly znát i kousky ovoce? Děkuji

    • Veronika Gruntova napsal:

      Těší mě, že jste v článku našla potřebné informace. Já jsem zavařila pro své děti na stovky přesnídávek. Vždy jsem jen rozvařila ovoce – ideálně jablka a k tomu jiné ovoce. Jelikož jablko dělá v přesnídávce hmotu. Záleží jestli chcete jemné pyré nebo s kousky, podle toho mixujete nebo třeba jen trochu zpracujete šťouchadlem na brambory.
      Základ jsou kvalitní suroviny a čisté sklenice a víčka. Naplníte sklenice přesnídávkou a zavaříte na 85°C asi 15-20 minut. Takto přesnídávka bez problému vydrží aniž by jste do ní musela cokoli přidat.
      Bude tak jen čistě ovocná bez přidaného cukru či dalších konzervantů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů